Turgut Özatay kimdir?

Yeşilçam'ın unutulmaz ve değerli isimlerinden Turgut Özatay kimdir?

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
26 Ocak 2024 14:16
GÜNCELLEME
26 Ocak 2024 14:28
Turgut Özatay kimdir?
CS
Canan Salman Editör

Turgut Özatay, 30 Aralık 1926'da Alaşehir'de doğdu ve 26 Haziran 2002'de İstanbul'da, akciğer kanseri nedeniyle 75 yaşında hayatını kaybetti.

Turgut Özatay'ın kariyeri, 1950'li ve 1960'lı yıllardaki jön rolleriyle başladı. Daha sonra Cüneyt Arkın ve Kemal Sunal gibi önemli oyuncuların filmlerinde öne çıkan kötü adam rolleriyle tanındı. Üsküp'ten İzmir'e göç eden Balkan Türklerinden olan Özatay, genç yaşta atletizmle ilgilenirken, 1953 yılında yönetmen Refik Kemal Arduman tarafından keşfedilerek oyunculuk teklifi aldı. Sinemaya girişiyle birlikte genellikle jön rollerinde yer aldı. 1968 yılında İstanbul'da İtalyan turist Cinzia Morigi ile evlendi ve bir süre İtalya'da yaşadı. Daha sonra Metin Özatay ile evlendi.

Turgut Özatay, Türk sinemasında unutulmaz karakterlere hayat verdi. Sezercik Küçük Mücahit filmindeki EOKAcılar'ın başı, Kurban filmindeki Abbas, Umudumuz Şaban filmindeki müteahhit Muhteşem Halkakul, Korkusuz Korkak filmindeki Ayı Abbas, Üç Kağıtçı filmindeki minibüsçü Hasan, Ferdi Tayfur'un Yuvasız Kuşlar filmindeki giyim dükkânı sahibi Hilmi abi ve birçok diğer karakterle hafızalarda yer etti.

Türk sinemasının en çok film çeviren oyuncularından biri olan Turgut Özatay, 497 filmde rol aldı. 26 Haziran 2002'de akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi. Cenazesi Teşvikiye Camii'nde kılınan namazın ardından Feriköy Mezarlığı'na defnedildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa