Natuk Baytan kimdir?

Senarist, oyuncu ve film yönetmeni olan Natuk Baytan kimdir?

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
26 Ocak 2024 15:33
GÜNCELLEME
26 Ocak 2024 15:58
Natuk Baytan kimdir?
CS
Canan Salman Editör

Natuk Baytan, 5 Temmuz 1925'te Manisa'da doğdu ve 5 Aralık 1986'da İstanbul'da yaşamını yitirdi. Baytan, Türk sinemasına yönetmen, senarist, oyuncu olarak katkı sağlayarak 82 film ve bir dizi yönetti.

Natuk Baytan, Manisa'da doğmasına rağmen İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden mezun oldu. Hukuk fakültesinde başladığı öğrenimini arkeoloji alanında tamamladı. 1961 yılında "Karanlıkta Yaşayanlar" filmi ile yönetmenlik kariyerine başladı. Türk sinemasına birçok tarihi ve fantastik film kazandıran Baytan, aynı zamanda Kemal Sunal'ın yer aldığı filmleriyle de tanındı. Kemal Sunal filmlerindeki çekim teknikleri, unutulmaz replikler ve absürt üslubu izleyicilerin beğenisini kazandı.

Natuk Baytan'ın yönettiği filmler arasında "Sahildeki Ceset," "Sırtımdaki Bıçak," "Horasan'dan Gelen Bahadır," "Hacı Murat," "Şeyh Şamil," "Namluda Üç Kurşun," "Fantoma Istanbul'da Buluşalım," "Battal Gazi'nin Oğlu," "Savulun Battal Gazi Geliyor," "Battal Gazi'nin İntikamı," "Kara Murat" gibi yapımlar yer aldı. Ayrıca sonraki yıllarda Ferdi Tayfur'un başrolünde olduğu arabesk filmlerine de imza attı.

Natuk Baytan, kariyerinin son dönemlerinde televizyon dizilerine yönetmenlik yaparak da tanındı. Duvardaki Kan adlı dizisi bunlar arasında en başarılı olanıydı. 1986 yılında İstanbul'da vefat eden Baytan'ın cenazesi, Şişli Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Topkapı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Natuk Baytan'ın sanat hayatına ve katkılarına 2007 yılında çekilen belgesel ile bir parkın ismi de eklendi. İstanbul'un Fatih ilçesindeki bu park, usta yönetmenin anısını yaşatmaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa