Hüseyin Peyda kimdir?

Yeşilçam filmlerinin çoğunda kötü adam karakterlerini canlandırmış olan Hüseyin Peyda kimdir?

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
26 Ocak 2024 16:00
GÜNCELLEME
26 Ocak 2024 16:09
Hüseyin Peyda kimdir?
CS
Canan Salman Editör

Hüseyin Peyda, 27 Ocak 1919'da Şanlıurfa'da doğdu ve 30 Temmuz 1990'da İstanbul'da yaşamını yitirdi. Yeşilçam filmlerinde genellikle kötü adam karakterlerini canlandıran Peyda, aynı zamanda kendi yönettiği filmlerle de dikkat çekti.

1946 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi felsefe bölümüne başlayan Hüseyin Peyda, ancak 3. sınıfta bırakarak ticaret hayatına girdi. Ticarette başarılı olamayınca bir süre Niyazi Ahmet Banoğlu ile Türkyolu adlı dergiyi çıkardı, ancak dergi batınca bu sektörden çekildi. Kadın kuaförlüğü dönemi de yaşayan Peyda, Sezer Sezin ile tanışması üzerine Yeşilçam'a adım attı. Daha sonra kendi film şirketini kurarak senaryolar yazıp filmler çekti, ancak zamanla şirketi iflas etti.

Peyda, hayatının ilk yıllarında şu sözleri dile getirdi: ''Sinemada kendime istikbal görüyordum. Fakat bir sorun vardı. Urfa'nın köklü ailelerinden birine mensuptum. Akrabalarım soyadımızı kullanmama izin vermediler. O zamanlar sinema toplumumuzun gözünde kötü bir işti. Eğer doğu insanıysanız da tamamen uzak durmanız gerekir.''

Sanat hayatının risklerini deneyimleyen Peyda, film çekimlerinde maruz kaldığı bir kaza sonucunda bir gözünü kaybetti. Bu olay, 14. Antalya Film Şenliği'nde "Kara Çarşaflı Gelin" filmiyle en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanmasına neden oldu.

Hüseyin Peyda, 30 Temmuz 1990'da 70 yaşındayken akciğer kanseri tedavisi gördüğü Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde vefat etti. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Türk sinemasının bu unutulmaz ismi, hem kötü adam rolleriyle hem de kendi yönettiği filmleriyle sinemaseverlerin kalbinde özel bir yer edinmiştir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa