Orhan Türkdoğan kimdir?

Toplumsal hareketler ve kültür gibi çeşitli konulardaki araştırmaları ve yayınlarıyla tanınan sosyolog ve sahte tarihçi Orhan Türkdoğan kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
02 Şubat 2024 17:38
GÜNCELLEME
02 Şubat 2024 17:43
Orhan Türkdoğan kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Türkdoğan, 1928'de Malatya, Türkiye'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı ve 1955 yılında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Felsefe ve Sosyoloji bölümünden mezun oldu.

Kariyer: Mezuniyetinin ardından, Türkdoğan 1955-1959 yılları arasında Malatya Lisesi'nde felsefe öğretmeni olarak çalıştı. Daha sonra, doktorasını 1962 yılında "Malakanların Sosyal Organizasyonu" başlıklı çalışmasıyla tamamladığı Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde asistan olarak göreve başladı.

1962-1964 yılları arasında Türkdoğan, Amerika Birleşik Devletleri'nde Nebraska ve Missouri üniversitelerinde antropoloji, sosyoloji, psikoloji, köy sosyolojisi ve toplum kalkınması üzerine ileri düzeyde çalışmalara katıldı. 1967 yılında Erzurum'un otuz sekiz köyünde sağlık ve hastalık sistemine dair sosyo-antropolojik bir çalışma ile doçent unvanını aldı ve 1971 yılında "Köy Sosyolojisinin Temel Problemleri" adlı eseriyle profesörlük unvanını kazandı.

1972'de Alman hükümetinin sağladığı DAAD bursuyla Almanya'ya davet edilen Türkdoğan, burada birinci nesil Türk işçileri üzerine sosyo-ekonomik bir araştırma yaptı. 1980 yılında aynı bursla ikinci kez Almanya'ya davet edildi ve ikinci nesil üzerine geniş çaplı bir çalışma yürüttü. Aynı yıl, İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi'ne giderek terörizm ve şiddet üzerine araştırmalarda bulundu.

Kariyeri boyunca Türkdoğan, çeşitli üniversitelerde bölüm başkanlığı ve dekanlık görevlerini üstlendi. 1985-1995 yılları arasında Gazi Üniversitesi Bolu İdari Bilimler Yüksekokulu'na geçti ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin kuruluşunda yer aldı. 1995 yılında Gebze Teknik Üniversitesi'ne transfer oldu.

Ölüm: Orhan Türkdoğan, 1 Şubat 2024 tarihinde Ankara'da 95 yaşında hayatını kaybetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa