Burgess Meredith kimdir?

Amerikalı tiyatro, televizyon ve sinema oyuncusu olan Burgess Meredith kimdir?

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
03 Şubat 2024 14:12
GÜNCELLEME
03 Şubat 2024 14:19
Burgess Meredith kimdir?
CS
Canan Salman Editör

Meredith, 1907 yılında Cleveland, Ohio'da dünyaya geldi. Annesi Ida Beth ve Kanadalı asıllı bir doktor olan William George Meredith'ın oğludur. Hoosac Okulu'ndan mezun olduktan sonra Amherst College'a devam etti, ancak Amherst'ten ayrılarak Stamford Advocate gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başladı.

Tiyatro

1929 yılında New York City'deki Eva Le Gallienne'nin Civic Repertory Theatre topluluğuna katılan Meredith, Broadway sahnesinde de etkili bir aktör ve yönetmen olarak kendini kanıtlamıştır. Romeo and Juliet (1930) prodüksiyonunda Peter karakteriyle Broadway'e adım atan Meredith, Winterset (1935) adlı oyunda sergilediği performansla büyük beğeni topladı.

Meredith'in tiyatro kariyeri, Broadway'deki çeşitli yapımlarda önemli rolleri içeriyordu. Ulysses in Nighttown'un (1974) sahnelendiği Broadway prodüksiyonu, Tony Ödülü'ne aday gösterildi. Ayrıca, A Thurber Carnival (1960) adlı eserdeki işbirliğiyle James Thurber ile birlikte özel bir Tony Ödülü kazandı.

Film

Meredith'in film kariyeri, John Steinbeck'in Of Mice and Men (1939) uyarlamasındaki George karakteri ve The Story of G.I. Joe (1945) filmindeki savaş muhabiri Ernie Pyle rolü ile dikkat çekmeye başladı. Ancak, Hollywood'da Komünist Faaliyetleri Araştırma Komitesi tarafından sorgulandıktan sonra siyasi nedenlerle bir süre sinemadan uzak kaldı.

Otto Preminger'in favori oyuncularından biri olan Meredith, Advise and Consent (1962), In Harm's Way (1965), The Day of the Locust (1975) gibi filmlerde yer aldı ve bu performanslarıyla çeşitli ödül adaylıkları elde etti. Ayrıca, Rocky film serisinde Mickey Goldmill karakteriyle tanındı.

Televizyon Meredith, The Twilight Zone dizisinde dört farklı başrolle yer alarak Jack Klugman ile birlikte en çok başrolde görünen oyuncular arasında yer aldı. Ayrıca, Batman dizisindeki Penguin rolüyle de televizyon dünyasında iz bıraktı. 1977 yapımı Tail Gunner Joe televizyon filmindeki performansı ile Emmy Ödülü kazandı.

Kişisel Yaşam ve Ölüm

Dört kez evlenen Meredith'in ilk eşi Helen Derby Berrien Meredith, 1940 yılında intihar etti. Ardından Margaret Perry ve Paulette Goddard ile evlendi. Son evliliği 46 yıl süren Kaja Sundsten ile oldu ve bu evlilikten Jonathan ve Tala adında iki çocuğu dünyaya geldi. Meredith, ömür boyu Demokrat olan bir sanatçıydı ve 1994 tarihli otobiyografisinde bipolar bozukluğu nedeniyle şiddetli ruh hali değişimleri yaşadığını yazdı.

Burgess Meredith, 89 yaşında, 9 Eylül 1997 tarihinde Alzheimer hastalığı ve melanoma komplikasyonlarından dolayı hayatını kaybetti. Cenazesi kremasyonla sona erdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.