ABD, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasını ihlal eden 4 şirkete yaptırım uyguladı

ABD Hazine Bakanlığı, Rus petrolüne uygulanan tavan fiyat politikasını ihlal eden 4 şirkete yönelik yaptırım kararını duyurdu.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
09 Şubat 2024 14:11
GÜNCELLEME
09 Şubat 2024 14:33
ABD, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasını ihlal eden 4 şirkete yaptırım uyguladı
EK
Ersin Küçükbarak Editör

ABD Hazine Bakanlığı , dün yaptığı açıklamada, yaptırım kararının bir Liberya menşeli ve üç Birleşik Arap Emirlikleri merkezli şirketi kapsadığını belirtti.

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, yaptığı açıklamada, "Rusya'nın enerji sektörü lideri, koalisyonun tavan fiyat kısıtlamalarının ve yaptırımların Rus petrolündeki indirimleri genişlettiğini ve Kremlin'in yasa dışı savaş için kullandığı geliri azalttığını itiraf etti." şeklinde konuştu.

Nelson, tavan fiyat uygulamasını ihlal eden gemilere yönelik alınan yaptırım kararının, tavan fiyat ihlallerine karşı alınacak tedbirlerin devam edeceği konusunda bir uyarı niteliğinde olduğunu belirtti.

Açıklamada, ABD'nin, Rusya menşeli ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını yasaklayan G7 ülkeleri, Avrupa Birliği ve Avustralya gibi ülkelerin yer aldığı "tavan fiyat koalisyonu"na üye olduğu vurgulandı.

Öte yandan, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi, G7 ülkelerinin Rusya'dan çıkarılan elmasların ithalatını yasaklama taahhütlerini uygulamaya yönelik iki yeni karar daha yayımladı.

10 Eylül 2022'de yayımlanan kılavuzda, özel sektörün tavan fiyat uygulamasına yönelik adımlar ve kaçakçılığın tespitiyle ilgili rehberlik sunulmuştu. Buna göre, Rus ham petrolünü tavan fiyatın üzerinde satın alan ve yanlış belge sunan şirketler yaptırım ihlalleri nedeniyle soruşturmaya tabi tutulabilir. Kılavuz, tavan fiyat uygulamasının Rus ham petrolü için 5 Aralık 2022'de, rafine ürünler için ise 5 Şubat 2023'te yürürlüğe gireceğini belirtmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.