Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Seyyanen zam söz konusu mu?

Emekli maaşlarına yönelik Ankara Masası'na açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, seçim öncesi emekli maaşlarına seyyanen zam beklediğini belirterek, "En az bir 5000 TL ile 10.000 TL arasında seyyanen zam yapılıp emekli rahatlatılmalı.​ Yapılmazsa emeklilerimiz bu seçimde mutlaka tepki koyar" dedi. Konar, emekli bayram ikramiyesinin ne kadara çıkabileceğini de açıkladı.
Ecem Çetin
|
13 Şubat 2024, Salı - 12:45
Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Seyyanen zam söz konusu mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024'ü 'emekliler yılı' olarak ilan etti. 

Bunun ardından yeni yılla beraber emeklilere müjdeli haberler art arda geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ve isteği doğrultusunda 7 bin 500 Lira olan en düşük emekli maaşı  10 bin liraya çıkartıldı. 

Bu haber sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan da 'emekli bayram ikramiyesine' ilişkin açıklama geldi. 

Emeklilerin bayram ikramiyesinin artırılması talebi olduğunu söyleyen Işıkhan, bu adımları atmaya hazır olduklarını ifade etti. 

Emekliler, bayram ikramiyelerinin ne kadar olacağını ve seyyanen bir zammın olup olmayacağını merak ediyor. 

Ankara Masası'na konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, emekli maaşlarına ilişkin açıklama yaptı. 

Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak? 

Konar, asgari ücretin ve emekli maaşlarının zamlanmasından dolayı yüzde 49'luk bir zamla emekli ikramiyesinin 3000 TL olmasını beklediklerini söyledi.

Ersin Konar, şunları söyledi;

"Ama benim beklentim %100 oranında bir zam bekliyorum ben. En az %100. Bayram ikramiyelerinin 4000 TL'ye çıkacağını ve her bayram 2 bayramda emeklinin 8000 TL kesesine gelir gireceğini düşünüyorum. En düşük maaşın 10.000 TL'ye gelmesi bütün problemi yaratıyor. Yani bayram ikramiyesi sadece bayramlar için emeklilerinize harçlık olarak değerlendirmesi gerekir. Aslında burada gerçek problem olarak emeklilerin maaşlarının düzenlenmesi. "

"Seyyanen zam yapılmazsa emeklilerimiz bu seçimde mutlaka tepki koyar"

Kök maaşların üstüne en az  5000 TL ile 10.000 TL arasında seyyanen zam yapılarak emeklinin rahatlatılması gerektiğini ifade eden Konar, "Emeklinin bir alım gücü seviyesine çıkartılması gerekiyor. Yani 10.000 TL kök maaşı olan bir vatandaşa da en az 5000 TL seyyanen zam ile 10.000 TL arasında bir zam yapılması gerektiğini ben düşünüyorum. Çünkü gerçekten şu an emekli, özellikle asgari ücret üzerinden prim yatırıp da emekli olanlar çok mağdur durumda. Dolayısıyla 10.000 TL, 15.000 TL, 8.000 TL, 7.000 TL bunlar rakam değil. En az bir 5000 TL ile 10.000 TL arasında kök maaşları seyyanen bütün emeklilerden bahsediyorum. Yapılmazsa emeklilerimizin bu seçimde mutlaka tepki koyacağına ben inanıyorum. " dedi.

"10.000 TL emekli maaşı bir ailenin bir aylık mutfak masrafı değil"

Asıl sıkıntının enflasyon rakamlarına göre zam yapılmaması olduğunu söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, şu ifadeleri kullandı; 

"Burada kök maaşların üzerine zam yapıldığında 7.000 TL alan, kök maaş olarak 7.000 TL maaşı olan bir vatandaşın %49 ile 10.000 TL civarına çıkmış oldu. En düşük maaş 10.000 TL'ye geldiği için değişen bir şey olmadı. Yani maaşların bir artış oranı olmadı. Maalesef bakın bu ülkedeki enflasyonun gerçek sebebi şişman marketlerdir. Bütün marketler yönetiyor bu ülkenin enflasyonunu. Maalesef onların karşısında bu 10.000 TL'ye emekli maaşı bir ailenin bir aylık mutfak masrafı değil. Bırakın bu emeklinin ev kirası özelini düşünmesek bile market alışverişi bir seferlik market alışverişi değil."

"Emeklilere kendi ihtiyaçlarını, kendilerini karşılayabilecek şekilde bir maaş verilmesi taraftarıyım"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2024 yılını "emekliler yılı" ilan etmesi sonrası yapılabilecek desteklere yönelik açıklamalarda bulunan Konar, "Şimdi mutlaka bir şeyler olacaktır. Mutlaka emekliler için bir çalışma olacaktır. Cumhurbaşkanımız boş yere böyle bir şey söylemez. Ama ben kira yardımı olarak verilmesi taraftarı değilim. Çünkü emekliler yıllarca primi vererek bu hale geldi. Primini devlete yatırdı. Maaş olarak ellerine verilmesi taraftarıyım. Ben kira yardımı olarak düşünmüyorum. Avrupa'daki, Almanya, Hollanda, Fransa'daki gibi geçinemeyen ailelere ev kirası desteği, doğal gaz desteği ben bu Avrupa sistemiyle dönmesini istemiyorum emeklilerin. Yani emeklilere kendi ihtiyaçlarını, kendilerini karşılayabilecek şekilde bir maaş verilmesi taraftarıyım." şeklinde konuştu.

http://ankaramasasi.com/haber/2124712/emekli-bayram-ikramiyesi-ne-kadar-olacak-seyyanen-zam-soz-konusu-mu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.