Rıza Kayaalp kimdir?

Rıza Kayaalp kimdir?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
14 Şubat 2024 15:21
GÜNCELLEME
14 Şubat 2024 15:26
Rıza Kayaalp kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

Rıza Kayaalp, 10 Ekim 1989 tarihinde Yozgat'ın Kavurgalı köyünde dünyaya geldi. Grekoromen stilde 130 kiloda mücadele eden Kayaalp, Ankara ASKİ Spor kulübünde kariyerine devam etmektedir. Spor hayatında elde ettiği başarılarla adından sıkça söz ettiren Rıza Kayaalp, 5 kez dünya şampiyonluğu ve 12 kez Avrupa şampiyonluğu gibi etkileyici bir başarı grafiğine sahiptir.

Hayatı

İşçi bir ailenin altıncı ve son çocuğu olarak dünyaya gelen Rıza Kayaalp, Yozgat Güreş Eğitim Merkezi'nde Aydın Dal, Mustafa Doğan ve Mustafa Başer gözetiminde grekoromen stilde güreşe başladı. Yıldızlar kategorisinde 2005 yılında Arnavutluk'ta düzenlenen şampiyonada tüm rakiplerini yenerek Yıldızlar Avrupa Şampiyonu unvanını elde etti. Başarılı güreşçi, bu dönemde Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Spor Kulübüne transfer oldu ve Olimpiyat Şampiyonu Mehmet Akif Pirim'in gözetiminde hızla yükselen bir grafik çizdi.

Yükseköğrenimini Aksaray Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda tamamlayan Kayaalp, eğitimine Bozok Üniversitesi'nde yüksek lisans çalışmalarıyla devam etmektedir.

Kariyeri

Rıza Kayaalp'in güreş kariyeri, 2008 Yaz Olimpiyatları'nda birinci turu bay geçerek başladı. Olimpiyat Oyunları'na veda etse de, Pescara'daki 2009 Akdeniz Oyunları'nda grekoromen stilde 120 kg'da Akdeniz Oyunları şampiyonu oldu. Bu başarılarla adını duyuran Kayaalp, sırasıyla Avrupa Gençler Güreş Şampiyonası, Dünya Gençler Güreş Şampiyonası ve Uluslararası Vehbi Emre Grekoromen Güreş Turnuvası'nda önemli madalyalar elde etti.

2011 Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Türkiye'ye büyük bir gurur yaşatan Rıza Kayaalp, 2012 Londra Olimpiyatları'nda bronz madalya aldı. Ardından Avrupa ve dünya şampiyonluklarına bir yenisini ekleyerek Türk güreş tarihinde unutulmaz bir isim haline geldi.

2016 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanan Rıza Kayaalp, 2019 Dünya Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stilde 130 kg'da altın madalya alarak tarihe geçti. 2020 Yaz Olimpiyatları'nda ise bronz madalya kazanan Kayaalp, üç olimpiyatta da madalya kazanan ikinci Türk güreşçi oldu.

2022 yılında düzenlenen Vehbi Emre & Hamit Kaplan Turnuvası, Avrupa Güreş Şampiyonası ve Matteo Pellicone Güreş Turnuvası'nda birbirinden değerli madalyalara imza atan Kayaalp, 2023 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 12. kez Avrupa şampiyonu olarak tarihi bir rekora imza attı.

Son olarak, 2023 Dünya Güreş Şampiyonası'nda finalde İranlı rakibi Emin Mirzazade'yi yenerek altın madalya kazanan Rıza Kayaalp, grekoromen stilde 5 kez dünya şampiyonu olarak Türk güreş tarihine adını altın harflerle yazdırdı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa