Maden sahası su ve toprak numuneleri temiz çıktı

Rahat nefes aldıracak haber Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün’den geldi: Erzincan'da maden sahasındaki su ve toprak numunelerinde olumsuzluk tespit edilmedi.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
16 Şubat 2024 22:37
GÜNCELLEME
16 Şubat 2024 22:47
Maden sahası su ve toprak numuneleri temiz çıktı
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan toprak kayması sonrası incelenen maden sahası hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Akgün, gerçekleştirilen su ve toprak analizleri sonucunda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını ifade etti.

DENETİM VE ANALİZ ÇALIŞMALARI

Maden sahasında oluşturulan Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı'nda gazetecilere konuşan Akgün, toprak kayması yaşanan ilk andan itibaren bölgeye mobil araçlar ve denetim ekiplerini yönlendirdiklerini dile getirdi. Sahada yapılan çalışmalarda, su, toprak ve hava kalitesi üzerine yoğun bir izleme faaliyeti yürüttüklerini açıkladı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden gelen akademisyenlerle birlikte sahada keşifler yapıldığını ve bu süreçte dokuz farklı noktada su ve toprak numuneleri toplandığını belirtti.

GÜNLÜK ÖLÇÜM VE ANALİZLER

Akgün, belirlenen noktalarda yapılan günlük ölçümlerin su, yer altı suyu ve toprak numunelerini kapsadığını, aynı zamanda civar bölgelerin hava kalitesinin de sürekli olarak izlendiğini vurguladı. Bu çalışmaların, çevresel etkilerin titizlikle takip edilmesini sağladığını ifade etti.

ANALİZ SONUÇLARINDA SİYANÜR TESPİTİ

Yapılan analizler hakkında detay veren Akgün, siyanür seviyelerinin cihazların ölçüm sınırlarının çok altında olduğunu, hatta bazı ölçümlerde siyanürün varlığının tespit edilemeyecek kadar az olduğunu açıkladı. Önceki analizlerde su akışı tespit edilen iki bölgede alınan önlemler sayesinde akışın durdurulduğunu ve bu sayede siyanür seviyelerinin 0,01 mg/L gibi son derece düşük seviyelere indiğini belirtti.

LABORATUVAR ANALİZLERİ VE KAMUOYU BİLGİLENDİRME

Mobil araçta yapılan ölçümlerin yanı sıra toprak ve ağır metal numunelerinin her gün akşam Ankara'daki Çevre Referans Laboratuvarı'na ve Bakanlık tarafından yetkilendirilen diğer çevre laboratuvarlarına gönderildiğini söyleyen Akgün, elde edilen bütün ölçüm sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağının altını çizdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa