Yasemin Adar Yiğit kimdir?

2 kez dünya ve 6 kez Avrupa şampiyonu olmuş olan milli güreşçi Yasemin Adar Yiğit kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
17 Şubat 2024 11:24
GÜNCELLEME
17 Şubat 2024 11:38
Yasemin Adar Yiğit kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

1991 yılında Balıkesir'in Çiçekpınar köyünde dünyaya gelen Yasemin Adar, Gaziosmanpaşa Anadolu Lisesi'nde hentbol oynamış ve atletizm takımında yer almıştır. Güreş kariyerine 2011 yılında Balıkesir Gençlik Spor Kulübü'nde başlamıştır. Temel güreş eğitimini antrenörler Kemal Kurt ile Aslan Seyhanlı'dan almış, ardından Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda öğrenim görmüştür. Mezuniyetinin ardından beden eğitimi öğretmenliği yapmış ve Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu'nda yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Yasemin Adar, 26 Eylül 2021 tarihinde Erdem Yiğit ile evlenmiştir.

Kariyeri:

Yasemin Adar Yiğit, kariyerine 2013 Akdeniz Oyunları'nda 72 kg kategorisinde altın madalya kazanarak başlamıştır. 2016 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 75 kilo finalinde altın madalya kazanarak Türkiye'nin ilk kadın güreşçisi olarak dikkat çekmiştir. Aynı yıl Rio Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi temsil etmiş, 2017 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda ve Paris'teki Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak büyük başarılara imza atmıştır.

2018 yılında ENKA Spora transfer olan Yasemin Adar, 2018 Avrupa Şampiyonası'nda 76 kiloda altın madalya, Budapeşte'deki Dünya Güreş Şampiyonası'nda ise gümüş madalya elde etmiştir. Ayrıca, Dünya Fair Play Konseyi tarafından 2018 Dünya Güreş Şampiyonası'nda gösterdiği centilmenlik nedeniyle ödüllendirilmiştir.

Yasemin Adar, 2019 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak üst üste dördüncü kez Avrupa şampiyonu olmuştur. 2020 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 76 kiloda gümüş madalya, 2020 Yaz Olimpiyatları'nda ise bronz madalya kazanarak Türkiye'ye güreşte ilk madalyaları getirmiştir.

2022 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Yasemin Adar, ardından düzenlenen 19. Akdeniz Oyunları'nda da altın madalya elde etmiştir. 2022 Dünya Güreş Şampiyonası'nda ise Mısırlı rakibini yenerek ikinci dünya şampiyonluğuna ulaşmıştır.

2023 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda Avusturyalı rakibiyle berabere kalarak avantaj puanıyla galip gelerek altıncı kez Avrupa şampiyonu olmuştur.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa