Aleksey Navalni kimdir?

Rus avukat, aktivist ve siyasetçi olan Aleksey Navalni kimdir?

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
17 Şubat 2024 13:18
GÜNCELLEME
17 Şubat 2024 13:34
Aleksey Navalni kimdir?
CS
Canan Salman Editör

Aleksey Anatolyeviç Navalni, 4 Haziran 1976 tarihinde dünyaya gelen Rus avukat, aktivist ve siyasetçi olarak bilinir. 2009'dan itibaren, Rusya'da ve uluslararası medyada yolsuzluk ve Devlet Başkanı Vladimir Putin eleştirmeni olarak ün kazandı. Navalni, The Wall Street Journal tarafından "Vladimir Putin'in en çok korktuğu adam" olarak tanımlanmıştır.

Navalni, Rusya Muhalefet Koordinasyon Konseyi üyesi, İlerleme Partisi'nin lideri ve Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın (FBK) kurucusudur. Özellikle YouTube ve Twitter gibi platformlarda geniş bir takipçi kitlesi bulunan Navalni, bu kanalları kullanarak Rusya'daki yolsuzluklarla ilgili materyaller yayınlamış ve siyasi gösteriler düzenlemiştir.

2018 ve 2019'da üst üste Avrupa şampiyonlukları kazanan Navalni, aynı zamanda Rusya'da siyasi baskılara maruz kalmış ve birkaç kez tutuklanmıştır. 2020'de Noviçok zehirlenmesi geçiren Navalni, Berlin'e tıbbi tahliye uçuşuyla nakledilmiş ve iyileşmiştir.

Ancak, 2021'de Rusya'ya döndüğünde gözaltına alınmış ve hapise mahkum edilmiştir. Putin'i yolsuzlukla suçlayan bir belgeselin yayınlanmasının ardından ülke çapında kitlesel protestolar başlamıştır. Hapiste geçireceği süre 2.5 yıldan fazla olacaktır ve 2028'e kadar devlet başkanlığı seçimine katılmasını engelleyecektir.

Navalni'nin hapis cezaları ve aşırılıkçılık suçlamaları nedeniyle 2038'e kadar hapiste kalacağı tahmin edilmektedir. 16 Şubat 2024'te Yamalo-Nenets Bölgesi Cezaevi'nde ölmüştür.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa