Zeki Ökten kimdir?

Yeşilçam'ın usta yönetmenlerinden biri olan Zeki Ökten kimdir?

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
18 Şubat 2024 15:20
GÜNCELLEME
18 Şubat 2024 15:33
Zeki Ökten kimdir?
CS
Canan Salman Editör

Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olan Zeki Ökten, 4 Ağustos 1941'de İstanbul'da doğdu ve 19 Aralık 2009'da aynı şehirde aramızdan ayrıldı. Haydarpaşa Lisesi mezunu olan Ökten, tiyatro çalışmalarına genç yaşlarda başladı. Öğrencilik yıllarında sinemaya olan ilgisini keşfeden sanatçı, 1961 yılında Nişan Hançer'in yönettiği "Acı Zeytin" filminde yönetmen yardımcılığı yaparak Yeşilçam'a ilk adımlarını attı. Lütfi Akad, Halit Refiğ, Memduh Ün ve özellikle Atıf Yılmaz gibi usta yönetmenlerle çalışarak deneyim kazandı.

Zeki Ökten, 1963 yılında kendi yönetmenlik kariyerine "Ölüm Pazarı" adlı filmle başladı. Sinema dünyasına hızlı bir giriş yapan yönetmen, Türk sinemasında önemli eserlere imza attı. Yeşilçam'ın unutulmaz yapıtlarından bazıları onun yönetmenliğinde hayat buldu.

Sanatçının yönetmen koltuğunda oturduğu filmler arasında "Gelin", "Güle Güle Godo", "Derman", "Yarın Artık Bugündür", "Yalancı Yarim", "Fırtına Gibi Geçti", "Çiçek Abbas" gibi başarılı yapımlar bulunmaktadır.

Zeki Ökten, 19 Aralık 2009 tarihinde kalp ve damar hastalığı şikayetiyle acil olarak hastaneye kaldırıldı. Ancak geçirdiği operasyonun ardından saat 18:15 sularında aramızdan ayrıldı. Yeşilçam sinemasına kattığı değerlerle hafızalarda yaşayan Zeki Ökten, Türk sinemasının sevilen yönetmenlerinden biri olarak anılmaya devam ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa