İzzet Günay kimdir?

Oyuncu, antikacı ve filatelist olan İzzet Günay kimdir?

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
18 Şubat 2024 15:40
GÜNCELLEME
18 Şubat 2024 15:55
İzzet Günay kimdir?
CS
Canan Salman Editör

Türk sinemasının sevilen oyuncularından İzzet Günay, 21 Ağustos 1934 tarihinde İstanbul'un Sarıyer ilçesinde dünyaya geldi. Babası Şirket-i Hayriye'de iskele memuru olarak çalışıyordu. İzzet Günay, eğitimine Deniz Koleji'nde başladı ve Haydarpaşa Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Belediyesi İmar Müdürlüğü'nde teknik ressam olarak çalıştı ancak tiyatroya olan ilgisi onu başka bir yola yönlendirdi.

Lise yıllarında amatör tiyatro ile tanışan Günay, Yeşilay Gençlik Kolu'nda tiyatroya olan ilgisini sürdürdü. Askerlik dönüşü linyit ticaretiyle uğraştıktan sonra 1957 yılında Dormen Tiyatrosu'na girdi ve burada profesyonel oyunculuk kariyerine adım attı. İlk olarak "Kara Ağaçlar Altında" adlı oyunda küçük bir rolle sahneye çıkan İzzet Günay, daha sonra birçok önemli oyunda yer aldı ve sahne amirliği görevini üstlendi.

Günay'ın sinema kariyeri, 1958 yılında Kemal Film yapımı "Kırık Plak" adlı filmde Zeki Müren'in şoförü olarak başladı. Birkaç filmde küçük rollerden sonra, 1964 yapımı "Varan Bir" filmiyle başrol oyunculuğuna geçerek büyük bir çıkış yakaladı. 1964 1. Altın Portakal Film Festivali'nde "Ağaçlar Ayakta Ölür" filmiyle "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı.

Oyunculuğunun yanı sıra İzzet Günay, pul biriktirmeye küçük yaşlarda başlayarak zaman içinde koleksiyonculuk tutkusunu keşfetti. Ekonomik nedenlerle sahneden uzaklaştığı dönemde Klasik Türk Sanat Müziği solistliği yaptı. Daha sonra antika üzerine bir dükkân açarak bu alanda danışmanlık ve koleksiyonculuk faaliyetlerine devam etti.

Usta oyuncu ve koleksiyon tutkunu İzzet Günay, Türk sinemasına ve kültürüne kattığı değerlerle hatırlanmaktadır. 21 Ağustos 1934 - 19 Nisan 2020 tarihleri arasında hayatını sürdüren Günay, sinema dünyasının unutulmaz isimlerindendir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa