Pierre Littbarski kimdir?

Alman eski millî futbolcu ve teknik direktör olan Pierre Littbarski kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
21 Şubat 2024 10:17
GÜNCELLEME
21 Şubat 2024 10:48
Pierre Littbarski kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Alman futbolunun önemli isimlerinden biri olan Pierre Michael Littbarski, 16 Nisan 1960'ta Berlin'de dünyaya geldi. Hem futbolculuk kariyeri hem de teknik direktörlük maceralarıyla adından söz ettiren Littbarski, futbol dünyasında unutulmaz anılara imza attı.

Futbolculuk Kariyeri: Littbarski, futbol kariyerinin büyük bölümünü 1. FC Köln takımında geçirdi ve 1983 yılında DFB-Pokal zaferi yaşadı. Bundesliga'da üç kez ikinci olarak başarılı bir performans sergileyen Littbarski, aynı zamanda Fransa'da RC France ve Japonya'da JEF United ile Brummel Sendai takımlarında da oynadı. Hızlı top sürme kabiliyetiyle tanınan Littbarski, Alman taraftarlar tarafından "Litti" olarak sevgiyle anıldı. Özellikle 1985 yılında SV Werder Bremen'e attığı bir gol, "Yılın Golü" seçildi.

Millî Takım Kariyeir: Almanya millî futbol takımının önemli bir parçası olan Littbarski, 1982 ve 1986 yıllarında Batı Almanya ile iki kez Dünya Kupası finallerine çıktı. 1982 Dünya Kupası'nda İspanya'ya attığı golle dikkat çeken Littbarski, finalde İtalya'ya kaybettiler. 1986 Dünya Kupası'nda ise takımı Arjantin'e karşı finalde mücadele etti, ancak yine ikinci oldu. 1990'da Roma'da düzenlenen Dünya Kupası'nda ise Arjantin'i 1-0 yenerek şampiyon oldular.

Teknik Direktörlük Kariyeri: Futbolculuk kariyerini noktaladıktan sonra Littbarski, 1999 yılında Japonya'da Yokohama FC'nin başına geçerek antrenörlük kariyerine adım attı. İki kez Yokohama FC'nin teknik direktörlüğünü yapan Littbarski, Bayer 04 Leverkusen'de yardımcı antrenörlük ve MSV Duisburg'da sportif menajerlik yaptı.

Sydney FC: Avustralya'nın A-League takımlarından Sydney FC'de görev yaptığı dönemde, 2005 FIFA Kulüpler Dünya Şampiyonası'na katılma hakkı elde eden Littbarski, açılış sezonunda A-League şampiyonluğunu kazandırdı.

Diğer Teknik Direktörlük Deneyimleri: Littbarski, J-League takımlarından Avispa Fukuoka ve İran ligi takımı Saipa FC'nin başında da görev aldı. 2008 yılında FC Vaduz'un baş antrenörü ve teknik direktörü olarak göreve başladı, ancak 2010'da başarısızlık iddialarıyla görevinden alındı.

VfL Wolfsburg: 2010 yılında Alman ligi takımlarından VfL Wolfsburg ile iki yıllık asistan koçluk kontratı imzalayan Littbarski, 2011 yılında geçici antrenör olarak görev yaptı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa