Esrar kullanmak Almanya’da yasalaşıyor

Almanya'da esrarın sınırlı kullanımının yasallaşmasına ilişkin yasa tasarısı mecliste kabul edildi.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
23 Şubat 2024 18:31
GÜNCELLEME
23 Şubat 2024 18:42
Esrar kullanmak Almanya’da yasalaşıyor
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Almanya'da, esrarın kontrollü şekilde yasallaştırılmasını öngören yasa tasarısı, Federal Meclis'te (Bundestag) yapılan oylamada büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Hükümet koalisyonunu oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından hazırlanan ve "Esrarın Kontrollü Kullanımı" başlığını taşıyan tasarı, 226'ya karşı 407 oyla onaylandı, 4 milletvekili çekimser kaldı.

SAĞLIK BAKANI LAUTERBACH'TAN AÇIKLAMA

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, esrarın sınırlı bir şekilde yasallaştırılmasının, karaborsanın azaltılması ve gençlerin korunmasını hedeflediğini vurguladı. Lauterbach, 2011-2021 yılları arasında 18 yaş altı çocuklar ve 18-25 yaş arasındaki gençler arasında esrar tüketiminin sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 100 arttığını belirterek, mevcut durumun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

YASANIN GETİRDİKLERİ VE MUHALEFETTEN ELEŞTİRİLER

Yasa kapsamında, 18 yaş ve üzeri bireylerin 25 grama kadar esrar taşımasına ve evde 50 grama kadar bulundurmasına, ayrıca kişisel tüketim amacıyla 3 bitki yetiştirmesine izin verilecek. Ancak, muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi'nden Simone Borchart, yasanın sağlık sistemine olan yükün artacağı uyarısında bulundu ve esrar tüketiminin gençlerin beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

DETAYLAR VE UYGULAMA PLANI

1 Nisan'da yürürlüğe girmesi planlanan yasa ile esrar, uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak ve belirli koşullar altında sınırlı yasallaşacak. Kenevir yetiştirme kulüpleri, ticari olmayacak şekilde organize olacak ve üyelerine ayda en fazla 50 gram esrar verebilecek. Yasanın çocuk ve gençlerin korunması amacıyla esrar tüketimi ve yetiştirilmesi konusunda reklam yapılmasını yasaklaması ve riskler hakkında bilgilendirme kampanyaları başlatılması planlanıyor.

FEDERAL EYALETLER TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE SON GÖRÜŞME

Bu önemli yasa tasarısı, Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi'nde de görüşülecek ve 1 Temmuz itibarıyla esrarın yetiştirilmesine ilişkin düzenlemelerin geçerli olması hedefleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa