İsviçre, UAD’de İsrail aleyhine görüş bildirdi

İsviçre, UAD'de, İsrail'in işgal ettiği toprakları sömürme hakkına sahip olmadığını savundu.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
23 Şubat 2024 21:01
GÜNCELLEME
23 Şubat 2024 21:11
İsviçre, UAD’de İsrail aleyhine görüş bildirdi
Kay
Kaynak Kaynak: AA

İsviçre, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD), İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında gerçekleştirdiği eylemlerin uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirilmesi sürecine katkıda bulundu. Lahey'de yer alan Barış Sarayı'nda devam eden duruşmalarda, İsviçre'nin konuya ilişkin görüşleri dikkat çekti.

İSVİÇRE: "FİLİSTİN HALKININ KADERİNİ TAYİN HAKKI VAR"

İsviçre Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk Dairesi Başkanı Franz Perrez, Filistin halkının barış içinde yaşama ve kendi kaderini tayin etme hakkına vurgu yaptı. Perrez, İsrail'in işgal altındaki topraklardaki uygulamalarıyla ilgili olarak, askeri ve insani gereklilikler arasında bir denge sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

İSRAİL'E STATÜKOYU KORUMA ÇAĞRISI

Franz Perrez, İsrail'in işgalci güç olarak, işgal ettiği topraklardaki statükoyu koruma ve bölgenin sosyal, ekonomik, ve demografik özelliklerini değiştirmeye yönelik eylemlerden kaçınma yükümlülüğü olduğunu belirtti. Aynı zamanda, işgalci gücün güvenlik, kamu düzeni, kişilerin korunması ve refahı sağlama sorumluluğuna dikkat çekti.

İSRAİL'İN ULUSLARARASI HUKUK İHLALLERİNE İŞARET

Franz Perrez, İsrail'in Filistin halkını işgal ettiği topraklardan zorla yerinden etme eylemlerinin ve yerleşim yerlerini teşvik ederek bölgesel ve demografik statükoyu değiştirmeye yönelik politikalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Ayrıca Franz Perrez, İsrail'in işgal bölgelerindeki gelişimi ve insanların temel ihtiyaçlara erişimini engelleyen uygulamalarına işaret etti.

DOĞAL KAYNAKLARIN SÖMÜRÜLMESİNE TEPKİ

Perrez, İsviçre adına yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin halkına ait doğal kaynakları kendi çıkarları için sömürmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu net bir şekilde ifade etti. Franz Perrez, İsrail'in işgal ettiği topraklardaki insanların yaşam hakları da dahil olmak üzere tüm insan haklarını koruma yükümlülüğü bulunduğunu vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa