Neptün ve Uranüs etrafında yeni uydular tespit edildi

Gök bilimciler Neptün ve Uranüs etrafında, şu ana kadar hiç keşfi yapılmamış yeni uydular tespit etti.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
24 Şubat 2024 00:15
GÜNCELLEME
24 Şubat 2024 00:23
Neptün ve Uranüs etrafında yeni uydular tespit edildi
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Astronomi dünyası, Güneş Sistemi'nin uzak köşelerinden gelen yeni bilgilerle bir kez daha heyecanlandı. Hawaii ve Şili'de konumlanmış güçlü teleskoplar aracılığıyla, gök bilimciler Neptün ve Uranüs'ün yörüngelerinde daha önce keşfedilmemiş uyduları tespit etti. Bu keşif, uzay bilimindeki bilgi birikimimize yeni bir katkı sağladı.

NEPTÜN VE URANÜS'ÜN ARTAN UYDU SAYILARI

Detaylı gözlemler sonucu, Neptün'ün etrafında iki, Uranüs'ün etrafında ise bir yeni uydu keşfedildi. Uluslararası Astronomi Birliği'nin açıklamalarına göre, bu son bulgularla birlikte Neptün'ün uydu sayısı 16'ya, Uranüs'ün uydu sayısı ise 28'e yükseldi. Bu keşifler, iki gezegenin de karmaşık uydu sistemlerine sahip olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

UZUN YILLAR SÜREN YÖRÜNGE DÖNGÜLERİ

Carnegie Bilim Enstitüsü'nden gök bilimci Scott Sheppard, keşfedilen uydulardan birinin Neptün etrafında dönüşünü yaklaşık 27 yılda tamamladığını belirtti. Bu, söz konusu uydunun Güneş Sistemi'ndeki en uzak buzlu gezegen olan Neptün'ün geniş ve yavaş bir yörüngede dolaştığını gösteriyor. Sheppard, gözlemlerine dayanarak, henüz keşfedilmemiş daha fazla küçük uydu olabileceğini de ifade etti.

KÜÇÜK AMA ÖNEMLİ: URANÜS'ÜN YENİ UYDUSU

Uranüs'ün yörüngesinde keşfedilen yeni uydunun tahmini çapı 8 kilometre olarak belirlendi. Bu da onu, gezegenin bilinen uyduları arasında muhtemelen en küçük uydu yapıyor. Bu minik uydu, Uranüs'ün zengin ve çeşitlilik gösteren uydu ailesine yeni bir üye olarak katılıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa