Eski Başbakan Sebastian Kurz’a hapis cezası!

Eski Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, "yanlış beyan"da bulunmaktan 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
24 Şubat 2024 00:52
GÜNCELLEME
24 Şubat 2024 00:52
Eski Başbakan Sebastian Kurz’a hapis cezası!
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Avusturya'nın siyasi tarihinde derin izler bırakan "İbiza skandalı" ile ilgili yürütülen soruşturma, eski Başbakan Sebastian Kurz'u hukuk önüne taşıdı. Viyana Bölge Mahkemesi, Kurz'un meclis araştırma komisyonunda "yanlış beyanda bulunduğu" gerekçesiyle onu 8 ay şartlı hapis cezasına çarptırdı. Bu karar, ülkede büyük yankı uyandırdı.

MAHKEME KARARININ DETAYLARI

Mahkeme hakimi Michael Radasztics, eski Başbakan Yardımcısı Heinz Christian Strache'nin İbiza'da Rusya ile ilgili devlet ihalelerine dair pazarlık yaptığının ortaya çıkmasıyla başlayan skandalın araştırılması sürecinde, Kurz'un komisyona verdiği ifadelerde gerçekleri çarpıttığını belirtti. Radasztics, Kurz'un bu davranışını bilinçli olarak yaptığını ve nesnel ile öznel beyanlarda bulunduğunu ifade etti.

KURZ'UN TEPKİSİ VE SAVUNMASI

Hakimin kararına itiraz eden Kurz, araştırma komisyonuna yeterince hazırlanmadığını, detayları hatırlamakta güçlük çektiğini, ancak herhangi bir kasıt taşımadığını savundu. Eski Başbakan, savcılığın durumu yanlış yorumladığını öne sürdü.

İBİZA SKANDALININ KÖKENİ

2019 yılında patlak veren ve Avusturya siyasetini sarsan İbiza skandalı, eski Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christan Strache'nin İbiza'da Rus iş insanlarıyla yaptığı pazarlık görüşmelerinin video kayıtlarının basına sızmasıyla başlamıştı. Videoda, devlet ihalelerinin Rusya'ya verilmesi, medya üzerinden siyasi destek sağlanması gibi konular ele alınıyordu.

Bu skandalın ardından Strache görevlerinden istifa etmiş, olayın araştırılması için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Sebastian Kurz da, bu komisyon tarafından 2020 yılında şahit olarak dinlenmiş ve ardından yanlış beyanlarda bulunduğu iddiasıyla hakkında soruşturma açılmıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa