Beyaz Saray’dan Refah’a operasyona sarı ışık!

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Refah'ta sivilleri korumaya yönelik bir plan görmeden "askeri operasyon" istemedikleri belirtildi. ABD, koşullar sağlanırsa İsrail’in Refah’a operasyonunu kabul ediyor. Sağlanmaması durumunda ABD’nin karşı çıkmasına ihtimal dahi verilmiyor.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
25 Şubat 2024 22:07
GÜNCELLEME
25 Şubat 2024 22:18
Beyaz Saray’dan Refah’a operasyona sarı ışık!
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrailli yetkililerle gerçekleştirdiği görüşmelerde, Refah bölgesinde sivillerin korunmasını önceliklendiren net bir planın olmadığı sürece herhangi bir "askeri operasyonun" desteklenmeyeceğini belirtti. NBC ve CNN'e verdiği röportajlarda, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Gazze'nin dar ve yoğun nüfuslu alanlarında gerçekleşebilecek operasyonlara ilişkin derin endişelerini dile getirdiğini ifade etti.

REFAH'TAKİ SİVİL YAŞAMIN KORUNMASI VURGUSU

Sullivan, Gazze Şeridi'nde yaşayan yaklaşık 1 milyon insanın sıkışıp kaldığı ve aynı zamanda bölgedeki tüm insani yardım sistemlerinin bu dar alanda yoğunlaştığına dikkat çekti. ABD yönetimi olarak, güvenlik, beslenme, giyim ve barınma ihtiyaçlarını karşılayacak somut bir plan olmadan, Refah'ta herhangi bir askeri harekatın genişletilmesine karşı olduklarını İsrail ile yapılan tüm görüşmelerde net bir şekilde vurguladıklarını açıkladı.

SİLAH SATIŞLARININ ASKIYA ALINMASI İHTİMALİ

Biden yönetiminin, İsrail'e silah satışını, gerekli planlar sunulana kadar askıya alma ihtimali sorulduğunda, Sullivan, spekülasyon yapmak istemediğini ancak Amerikan yönetiminin görüşlerini İsrail'e açıkça ilettiklerini ve Tel Aviv'den bir yanıt beklediklerini belirtti.

PARİS'TEKİ DÖRTLÜ GÖRÜŞMELER VE BEKLENTİLER

Sullivan, ABD, İsrail, Mısır ve Katar temsilcileri arasında Paris'te gerçekleşen görüşmelerin detaylarına girmekten kaçındı fakat esir takası ve çatışmaları durdurma konusunda genel bir uzlaşı sağlandığını ifade etti. Ayrıca, Mısır ve Hamas yetkililerinin Katar'da yapacakları ek görüşmelerle nihai bir anlaşmaya varılması yönünde çalışmaların devam ettiğini ve sonucun beklenmekte olduğunu dile getirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa