Ankara'da barajların doluluk oranında son durum ne?

Kış mevsimi sona ererken, Ankara'da barajlardaki son durum ne? Ankara'yı su sıkıntısı bekliyor mu? Ankara bu sene ne kadar yağış aldı? İşte yanıtı..
Ecem Çetin
|
26 Şubat 2024, Pazartesi - 10:57
Ankara'da barajların doluluk oranında son durum ne?

Kış mevsimini bitirmek üzereyiz...

Çiçeklerin açmaya başladığı, cıvıl cıvıl kuşların öttüğü, güneşin sıcaklığını hissettirmeye başladığı ilkbahar mevsimine gireceğiz.

Baharın müjdeleyicisi olarak bilinen ilk cemre, geçtiğimiz günlerde düştü. 

Ankara'da bu kış eskisi gibi değildi.

Hava sıcakları çoğu zaman mevsim normallerinin üzerinde seyir etti. 

Gündüzleri güneşli havanın etkisini gösterdiği, geceleri ise havanın serin olduğu günler sıklıklaydı. 

Kışın olmazsa olmazı yağmur ve kar çok fazla etkisini göstermedi. 

Peki, barajların doluluk oranı ne durumda? Ankara ne kadar yağış aldı? Ankara'yı su sıkıntısı bekliyor mu? 

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) Yetkilileri bu sorunun yanıtlarını Ankara Masası'na verdi. 

Ankara il merkezine su sağlayan barajların aktif kullanılabilir doluluk oranı %39, 57 iken, doluluk oranı %64,77 seviyesindedir.

2-YAĞIŞLAR BU SENE BEKLENENDEN AZ MIYDI? NE KADAR YAĞIŞ ALDIK?

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi sebeplerle Ankara'da son 20 yıldır, periyodik olarak kurak dönemler yaşanmakta ve bu dönemlerde yağış rejimleri düşmekle birlikte, toprak yeterince yağış alamadığından gelen kar ve yağmur havzada birikmeden toprağa gitmektedir. Aynı zamanda özellikle önceki yıllarda havzada kar sonrası yağmur olmadığından kar donmuş şekilde kalmakta; güneş ve rüzgar etkisi ile erimeden buharlaşarak istemediğimiz bir şekilde kaybolabilmektedir. Bu dönemlerde içme suyu arzında çok ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

Bu yıl ise sıcaklık seviyeleri oldukça yüksek olmasına rağmen; özellikle aralık sonunda çevreye az da olsa yağan karın ardından yağmur ve ılıman bir döneme girilmesi; bu kar sularının gerek Çamlıdere Barajının kendi havzasından gerekse de Gerede regülatörü aracılığı ile Çamlıdere Barajına gelmesi neticesinde 1992 yılından beri ocak ayında en yüksek gelen su miktarının görülmesini sağlamıştır. Geçtiğimiz yıl gelen yağışlar da toprağın suya doygunluğunu arttırmış olup, bu yıl en ufak bir kar sonrası gelen yağmur ve ılıman hava karın olduğu gibi havzaya girişini kolaylaştırmıştır. Ocak ayında barajlara 161,3 milyon m3 su gelirken, şubat ayında da 22 günde 34,1 milyon m3 su gelmiştir.

3-ANKARAYI BU SENE SU SIKINTISI BEKLİYOR MU?

Ankara şehir merkezinde günlük şebekeye verilen (2023 yılı ortalaması) su miktarı 1.400.000 m3 civarında olmaktadır. Özellikle yaz aylarında havanın ısınması ile kullanılmakta olan kişi başı su miktarı artmaktadır.

Barajlardaki su miktarı ve tüketim göz önünde bulundurulduğunda yakın dönemde Ankara’yı bekleyen bir su sıkıntısından söz edilmemekle birlikte, özellikle Ankara içme suyu kaynakları için hayati öneme sahip mart ve nisan ayı yağışlarının gelmemesi durumunda, önümüzdeki yıl su baskısının hissedilebileceği düşünülmektedir.

4- METEOROLOJİK VERİLERE ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE ANKARA İÇİN YAĞIŞ BEKLENİYOR MU?

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün orta ve uzun vadeli tahminleri göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki haftalarda yağış olsa bile sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi beklenmektedir.

http://ankaramasasi.com/haber/2126570/ankarada-barajlarin-doluluk-oraninda-son-durum-ne
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.