İsrail, Eurovision'a siyasi mesaj vereceği bir şarkıyla katılacak

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na siyasi içerikli bir şarkıyla katılmak için girişimde bulundu. Şarkıya onay çıkabileceği aksi halde İsrail’in yarışmadan geri çekileceği belirtiliyor.

Kay
Kaynak Kaynak:AA - Ankara Masası
YAYINLAMA
26 Şubat 2024 16:57
GÜNCELLEME
26 Şubat 2024 17:34
İsrail, Eurovision'a siyasi mesaj vereceği bir şarkıyla katılacak
Kay
Kaynak Kaynak:AA - Ankara Masası

Eurovision Şarkı Yarışması Avrupa Yayın Birliği (EBU) ülkelerinde düzenleniyor.

TRT de EBU üyesi olduğu için Türkiye 1975 yılında bu yarışmalara katılmaya başladı.

Ancak 2013 yılında yarışmadan çekildi.

Her ne kadar siyaset dışında kalmaya çalışsa da Eurovision Şarkı yarışması her sene ülkelerin içindeki siyasi gündemin konusu oldu.

Yıllarca batılı meydanın politize edip yönlendirdiği kamuoylarının şekillendirmesiyle puan bile alamadık.

Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan ile ilişkiler Eurovision platformunu hep gölgeledi.

Eurovision, iç siyasetin de gündemi ve bir şekilde “milli” meselemiz oldu.

Ama bu son gelişme Eurovision Şarkı Yarışması’nın ne denli politik bir mesaj aracı olarak kullanıldığını bir kez daha ortaya koydu.


İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Tel Aviv yönetimi, İsveç'in Malmö kentinde 7-11 Mayıs'ta yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'na İsrailli şarkıcı Eden Golan'ın seslendireceği "October Rain" (Ekim Yağmuru)  isimli şarkıyla katılmak istiyor.

Bu şarkıda Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının 7 Ekim'deki saldırısında ölen İsrailli askerlere atıf yapılıyor.

Eurovision Şarkı Yarışması'na daha önce siyasi mesajlar içeren şarkılarla katılmak isteyen ülkeler men edilmişti.

Ancak, Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) İsrail'in yarışmaya katılmayı planladığı şarkıyı incelediği ve uygunluğuna karar verebileceği dile getiriliyor.

EBU'nun şarkıyı kabul etmemesi halinde, İsrail yeni bir şarkı ile yarışmaya katılabilecek.

Ancak Netanyahu Yönetimi buna onay vermiyor.

Nitekim, İsrail devlet televizyonu KAN, siyasi mesaj içeren İsrail şarkısının EBU tarafından reddedilmesi halinde şarkının değiştirilmeyeceği ve İsrail'in yarışmaya katılamayacağını duyurdu.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da"İsrail'in Eurovision'a katılması önemli, akıllı olmak da önemli, sadece haklı olmak değil." açıklaması yaptı.

Öte yandan İrlanda gibi bazı ülkelerde sanatçılar ve siyasetçiler Eurovision Şarkı Yarışması'na İsrail'in katılımının engellenmesi için çağrıda bulunuyor.

Fransa'yı 2023 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden Fas asıllı Kanadalı şarkıcı La Zarra da, 10 Ocak’ta İsrail'in şarkı yarışmasından men edilmesi çağrısı yapmıştı.

İsveç'te de aralarında sanatçılar ve müzik endüstrisi yetkililerinin yer aldığı 1000 kişi imza toplayarak, "İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan menedilmesini" isterken aksi halde İsveç'in yarışmadan çekilmesini istemişti.

İspanya azınlık sol koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren sol görüşlü Podemos Partisi de 1 Ocak'ta yaptığı açıklamada İsrail'in yarışmadan ihraç edilmesini talep etmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa