Almanya’dan İsrail’e “uluslararası hukuka saygı göster” çağrısı!

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail'i uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeye davet etti.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
26 Şubat 2024 20:28
GÜNCELLEME
26 Şubat 2024 20:28
Almanya’dan İsrail’e “uluslararası hukuka saygı göster” çağrısı!
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail yönetimine, uluslararası insancıl hukuk normlarına riayet etme ve Filistinli sivillerin korunması yönünde daha fazla çaba sarf etme çağrısında bulundu. Baerbock, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Gazze Şeridi'nde yaşanan insani durumun son haftalarda ciddi şekilde kötüleştiğini ve "felaket" seviyesine ulaştığını vurguladı.

GAZZE'DEKİ İNSANİ DURUM VE ULUSLARARASI ADALET DİVANI

Baerbock, İsrail hükümetine, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) son kararlarına uyma ve bölgedeki insani yardım faaliyetlerine daha geniş imkanlar tanıma çağrısında bulundu. Alman Bakan, İsrail'in kendini savunma hakkının uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde kullanılması gerektiğini belirterek, çatışma bölgelerinden kaçan anneler ve çocukların yaşadığı dramı anlattı.

İNSANİ ATEŞKES İÇİN ÇABALAR VE GAZZE'YE YARDIM

Baerbock, Gazze'deki sivillerin korunması ve bölgeye daha fazla insani yardım ulaştırılması gerektiğini ifade ederek, insani bir ateşkes için uluslararası toplumla birlikte durmaksızın çalıştıklarını belirtti. Ekim ayından bu yana bölgeye yaptığı beş ziyarette, İsrailli yetkililere bu konudaki görüşlerini ilettiğini aktardı.

REFAH'TAKİ İNSANİ KRİZ

Baerbock, Gazze'nin Refah bölgesinde 1 milyon 400 bin Filistinlinin yaşadığı ağır insani duruma dikkat çekti. Alman Bakan, bu konuyu birkaç gün önce uluslararası mevkidaşlarıyla tekrar ele aldığını belirterek, bölgedeki insani krizin çözümü için uluslararası toplumun harekete geçmesinin önemini vurguladı.

İSRAİL, UAD KARARLARININ TAM TERSİNİ YAPIYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü, son yayımladığı raporda, İsrail'in Gazze'ye yönelik insani yardım faaliyetlerini giderek daha fazla kısıtladığına dikkat çekti. Örgüt, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) geçen ayki kararlarına rağmen, İsrailli yetkililerin Gazze'ye giriş yapacak kamyon sayısında ve kuzey Gazze'ye geçecek yardım misyonlarında ciddi azalmalara gidildiğini belirtti.

ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NIN TALEPLERİ

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'den Gazze'de gerçekleştirilen operasyonlarda soykırım eylemlerinden kaçınmasını ve Filistinli sivillere yönelik insani yardımın sağlanmasını garanti altına almasını talep etmişti. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna göre, bu taleplere rağmen engellemeler artarak devam ediyor.

GAZZE'DEKİ İNSANİ KRİZ

İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarına yanıt olarak Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı askeri saldırılar, büyük bir insan kaybına ve yaralanmalara neden oldu. Yaklaşık 30 bin kişinin hayatını kaybettiği, 70 binden fazla kişinin ise yaralandığı bildiriliyor. Tel Aviv tarafından yapılan açıklamalarda, sınır ötesi saldırılarda yaklaşık 1200 kişinin öldüğü belirtilirken, Hamas'ın elinde 130'dan fazla İsrailli rehinenin olduğu tahmin ediliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.