Ahmet Mümtaz Taylan kimdir?

Kızılcık Şerbeti dizisine 'Abdullah Ünal' karakteriyle dahil olan oyuncu ve yönetmen olan Ahmet Mümtaz Taylan kimdir?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
02 Şubat 2024 11:47
GÜNCELLEME
02 Mart 2024 12:04
Ahmet Mümtaz Taylan kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

Ahmet Mümtaz Taylan, 12 Eylül 1965 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenim yılları farklı şehirlerde geçtikten sonra Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü'ne başladı ve mezun oldu. Ardından Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim alarak 1989 yılında mezun oldu. Taylan, gençlik yıllarında çeşitli işlerde çalıştıktan sonra tiyatro ve oyunculuk kariyerine yönelmiştir.

Devlet Tiyatroları'nda uzun süre oyuncu, yönetmen ve idareci olarak görev yaptı. Bu süreçte çeşitli ödüller kazandı ve sanat camiasında önemli bir yer edindi. 2000 yılından itibaren tiyatroda sadece yönetmenlik yapmaya başlayan Taylan, Eskişehir Belediye Tiyatrosu'nda sahnelediği Bilgesu Erenus'un "Misafir" oyunu ile İsmet Küntay En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandı.

Televizyon ve sinemada da başarılı bir kariyere sahip olan Taylan, Leyla ile Mecnun dizisindeki "İskender" karakteriyle geniş bir kitle tarafından tanındı. Sinema alanında birçok ödül kazanan sanatçı, Nuri Bilge Ceylan'ın "Bir Zamanlar Anadolu'da" (2011) ve Yılmaz Erdoğan'ın "Kelebeğin Rüyası" (2013) gibi önemli yapımlarda rol aldı.

Ahmet Mümtaz Taylan ayrıca birçok tiyatro oyunu, televizyon dizisi ve sinema filmi yönetmenliği yapmıştır. 2020 yılında "Gelincik" filmi ile Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. Ayrıca deneyimlerini ve öğrendiklerini içeren "Ara Toplam - Yolumu Ararken Öğrendiklerim" adlı kitabı Mart 2021 tarihinde yayımlanmıştır.

Kişisel hayatında üç evlilik yapmış olan Ahmet Mümtaz Taylan, Müge Kızılbağlı ile olan evliliğinden bir kızı bulunmaktadır. Ayrıca Ayçin İnci ile 2007'de evlenmiş, ancak 2012 yılında boşanmıştır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa