Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Global piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimiyle ilgili belirsizlik devam ederken, ABD'de açıklanacak büyüme verisi öncesi temkinli bir seyir izleniyor.
Kaynak:AA
|
28 Şubat 2024, Çarşamba - 09:20
 Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Geçen hafta öne çıkan ABD'li büyük teknoloji şirketlerinin finansal sonuçlarından sonra, ülkedeki makroekonomik verilere odaklanılıyor. ABD'de bugün açıklanacak Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) verisi ve yarınki enflasyon ile tüketici harcamaları verileri, piyasalarda volatilite artışına neden olabilir.

Analistler, söz konusu makroekonomik verilerin Fed'in gelecekteki adımlarına dair ipuçları verebileceğini ve banka yetkililerinin açıklamalarının yatırımcıların dikkatinde olduğunu belirtiyor.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonla ilgili yukarı yönlü riskleri göz önünde bulundurarak faiz oranlarını düşürme konusunda acelelerinin olmadığını ifade etti.

Para piyasalarında büyüme verisi öncesi, mart ayında Fed'in politika faizini sabit tutmasına kesin gözüyle bakılırken, faiz indirimi olasılığı mayıs ve haziran aylarında sırasıyla yüzde 19 ve yüzde 61 olarak fiyatlanıyor.

Ayrıca, Brezilya'nın Sao Paulo kentinde düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'ndan gelecek haber akışı da takip ediliyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, küresel ekonomik büyümenin geçen yıl tahmin edilenden güçlü olduğunu belirterek, enflasyonun düştüğünü ve bu yıl da düşmeye devam etmesinin beklendiğini ifade etti.

ABD'de açıklanan makroekonomik verilere göre, dayanıklı mal siparişleri ocakta beklentilerin üzerinde yüzde 6,1 azaldı.    Şubatta 4,2 puan azalan Conference Board (CB) Tüketici Güven Endeksi 106,7'ye indi. S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi ise 2023 yılının aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 artış gösterdi.

Bu gelişmelerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,30'da bulunuyor, dolar endeksi yüzde 0,1 artarak 103,9 seviyesinde seyrediyor.

Altının ons fiyatı üçüncü işlem gününde düşüş eğilimini sürdürdü. Altının onsu   önceki kapanışının hemen altında 2 bin 30 dolardan alınıyor.

Kızıldeniz'deki jeopolitik riskler ve OPEC+'nın arz kesintisi haberleri, petrol fiyatlarını desteklese de ABD'deki petrol stoklarındaki artış, fiyatları az da olsa baskılıyor. Brent petrolün varil fiyatı önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 82,3 dolardan işlem görüyor.

Kripto para piyasalarında ise Bitcoin, Aralık 2021'den bu yana en yüksek seviyesi olan 57 bin 250 dolarda bulunuyor.

Sony Interactive Entertainment, kendi  iş gücü havuzunun yüzde 8'ini oluşturan 900 çalışanını işten çıkarma yönündeki planlamayı duyurdu.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,37 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,17 yükselirken Dow Jones endeksi ise yüzde 0,25 düşüş gösterdi. ABD endeks vadeli kontratları, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında ise İngiltere hariç pozitif bir seyir vardı. Bugün Euro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi verileri takip edilecek. ECB ve BoE'nin haziranda faiz indirimine gitme beklentileri devam ediyor. Euro/dolar paritesi yüzde 0,1 azalışla 1,0830 seviyesinde bulunuyor.

Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,02 azalırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,23, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,46 ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,76 değer kazandı. Avrupa endeks vadeli kontratları, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya pay piyasalarında karışık bir seyir izlendi. ABD pay piyasalarındaki temkinli seyir Asya'ya da yansırken, Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz oranını yüzde 5,50'de sabit tuttu.

Çin'de hükümetin ekonomik aktiviteyi canlandırma adımları takip ediliyor. Dolar/yen paritesi önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 150,6 seviyesinde bulunuyor.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,8 artarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti.

Dün Borsa İstanbul'da yaşanan satış baskısı sonucunda BIST 100 endeksi, yüzde 1,66'luk bir değer kaybıyla 9.179,48 puana geriledi.

Dolar/TL, dünkü alıcılı seyrin ardından günü önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 31,1426 seviyesinden tamamladı ve bugün bankalararası piyasanın açılışında 31,1630 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.

Bugün, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda yapacakları görüşmeler yakından takip ediliyor.

Analistler, bugün yurt içinde ekonomik güven endeksi ve dış ticaret istatistikleri ile birlikte, yurt dışında Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi ve ABD'de büyüme verilerinin önemli olduğunu belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.300 seviyelerinin direnç, 9.100 ve 9.000 seviyelerinin destek olarak öne çıktığını ifade ediyorlar.


Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 Türkiye şubat ayı ekonomik güven endeksi

10.00 Türkiye ocak ayı dış ticaret istatistikleri

13.00 Euro Bölgesi şubat ayı tüketici güven endeksi

16.30 ABD 4.çeyrek GSYH




http://ankaramasasi.com/haber/2126911/kuresel-piyasalar-karisik-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.