Marteniçka nedir?

Marteniçka nedir? Balkan geleneği marteniçka hikayesi ve bileklik yapımı.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
01 Mart 2024 12:41
GÜNCELLEME
01 Mart 2024 12:44
Marteniçka nedir?
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Marteniçka ya da Martenitsa, 1 Mart'tan itibaren mart ayının sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan geleneksel bir süstür. Mart ayının başında geleneksel olarak kutlanan Baba Marta (Marta Nine) günleri ile bağlantılıdır. Bu günde Bulgarlar, yakınlarına ve arkadaşlarına "martenitsa" olarak adlandırılan sembollerle sağlık ve güç dileklerini ifade ederek hediyeler verirler. Baba Marta, Bulgaristan'a özgü köklü bir gelenektir ve martenitsalar genellikle kırlangıç veya leylek görülene kadar takılır.

Bayram, Bulgarca'da "Çestita Baba Marta!" şeklinde kutlanır ve Baba Marta - Marta Nine, günümüze kadar korunmuş en saygın geleneklerden biridir. Martenitsalar, meyve ağaçlarına, evlere ve hatta evcil hayvanlara takılarak yeni tarım yılının bereketli ve verimli olması için dileklerin tutulmasını temsil eder.

İlk martenitsalar, sadece kırmızı ve beyaz iplikler kullanılarak yapılmış ve nazardan korunmak amacıyla insanlara ve hayvanlara takılmıştır. Bazı bölgelerde, bu kırmızı-beyaz sicime altın veya gümüş para bağlanır, bu da hastalıklardan korunmak için bir simge olarak kullanılır.

Martenitsaların evrimi, zamanla püskül, top, insan gibi çeşitli şekillerin eklenmesiyle gerçekleşmiştir. Kırmızı ve beyaz iplerden yapılan "Pijo ve Penda" adındaki kuklalar, martenitsaların tarihinde önemli bir yer tutar.

Beyaz renk, martenitsalarda uzun ömürü simgelerken, kırmızı renk sağlığı ve gücü temsil eder.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa