Menderes Samancılar kimdir?

Türk sinema dünyasının önemli isimlerinden biri olan Menderes Samancılar kimdir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
06 Mart 2024 10:12
GÜNCELLEME
06 Mart 2024 10:19
Menderes Samancılar kimdir?
SM
Suat Mutlu

Menderes Samancılar, 1 Mayıs 1954 tarihinde Adana'da dünyaya geldi. Diyarbakırlı ve Kürt kökenli olan Samancılar, 1974 yılında katıldığı bir fotoroman kralı yarışmasında birincilik elde etti. Bu başarı, onun kariyerine hızlı bir başlangıç yapmasını sağladı ve kısa sürede yirmiden fazla fotoromanda başrol oynama fırsatı buldu.

Sinema dünyasına 1975 yılında Yılmaz Duru'nun yönetmenliğini üstlendiği "İnce Memed Vuruldu" filmi ile adım atan Samancılar, 1998 yılına kadar toplamda 80'e yakın filmde çeşitli rollerde yer aldı. Bu filmlerin dördü başrol olmak üzere, izleyicilerle buluştu. 1998'de ise Fransız yönetmen Claude Lelouche'un çektiği "Hasards ou coïncidences" (Şans ya da Tesadüf) adlı filmde rol alarak uluslararası arenada da tanındı.

Oyunculuk kariyerinin yanı sıra, Samancılar pek çok televizyon dizisinde yer aldı. 2005 yılında, Sadri Alışık Kültür Merkezi'nde sahnelenen "Selvi Boylum Al Yazmalım" adlı oyunda Kerem Alışık ve İpek Tuzcuoğlu ile birlikte başrolleri paylaştı.

1999 genel seçimlerinde, Samancılar Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin Adana milletvekili adayı oldu. Politikaya olan ilgisiyle bilinen sanatçı, kültür ve sanatın yanı sıra siyasette de aktif rol almayı hedeflemiştir.

Samancılar, 15 yaşından beri şiir yazmaktadır ve Eylül 2003'te "Sonbaharın Sarısını Vurdular Gece", 2016 yılında ise "Yanmış Orman Kokusu" adlı şiir kitaplarını yayımlamıştır. Ayrıca, sinema dünyasında gelecek dönemlerde başarılı senaryolar yazmak isteğini belirtmiştir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa