Müfit Can Saçıntı kimdir?

Mandıra Filozofu ile tanınan oyuncu Müfit Can Saçıntı kimdir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
08 Mart 2024 20:10
GÜNCELLEME
08 Mart 2024 20:15
Müfit Can Saçıntı kimdir?
SM
Suat Mutlu

Müfit Can Saçıntı, 5 Mart 1968 tarihinde Çorum'un Sungurlu ilçesinde dünyaya gelmiş bir Türk yönetmen, oyuncu ve senaristtir. Türkiye'de tanınmış bir isim olan Saçıntı, özellikle "Mandıra Filozofu" adlı film serisinin yönetmeni ve başrol oyuncusu olarak bilinir.

Alevi Türkmen bir ailede doğan Saçıntı, babasının astsubay olarak görev yapması nedeniyle çocukluğunu farklı şehirlerde geçirdi. İlkokulu Kırıkkale, Sivas ve Sungurlu'da, ortaokulu Sungurlu, Çorum, Çubuk ve Doğubeyazıt'ta, liseyi ise Kartal'da tamamladı. Babası Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan bir askerdi ve amcası 12 Eylül'de TÖB-DER başkanlığı yaparken tutuklandı. Kendisi de yazdığı şiir sebebiyle tutuklanarak işkence gördü. İstanbul Üniversitesi Basın-Yayın Yüksek Okulu'nu son sınıfta bırakarak, TRT'de çalışmaya başladı ve Kartal Sanat İşliği Tiyatrosu'nda oyunculuk kariyerine adım attı.

1990 yılında "Olacak O Kadar" isimli televizyon programıyla senaryo yazarlığına başlayan Saçıntı, on yıl boyunca Levent Kırca'nın skeçlerinde yazar kadrosunda yer aldı. Televizyon dünyasında birçok projede görev aldı ve aynı zamanda senaryo yazarlığına devam etti.

Oyunculuk ve Yönetmenlik Kariyeri: Saçıntı, televizyondaki kariyerinin yanı sıra sinema ve dizi dünyasında da aktif rol oynadı. Ersin Pertan'ın "Kuşatma Altında Aşk" adlı sinema filminde 1997 yılında yer aldı. Daha sonra "Mandıra Filozofu Mustafa Ali" karakteriyle büyük beğeni topladığı "Çocuklar Duymasın" dizisinde (2010-2012) başrol oynadı.

2012-2016 yılları arasında yönettiği "Seksenler" dizisiyle yönetmenlik kariyerine de önemli bir adım attı. Ayrıca, "Mandıra Filozofu" karakteriyle tanınan dizinin filmini 2013 yılında yönetti ve başrolünde yer aldı.

Saçıntı'nın başarılı yönetmenlik ve senaristlik kariyeri, "Kahrolsun Şey" adlı senaryosuyla ABD'de düzenlenen 21. Bağımsızlar Buluşması Film Festivali'nde Onur Mansiyonu ödülü kazanmasıyla taçlandı.

 
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa