Eric Carmen kimdir?

Amerikalı şarkıcı, gitarist ve klavyeciydi. İlk olarak Raspberries'in baş vokalisti olarak bilinen Eric Carmen kimdir? Eri Carmen neden öldü?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
12 Mart 2024 13:00
GÜNCELLEME
12 Mart 2024 13:39
Eric Carmen kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

Rus Yahudi göçmenlerin bir ailesinden gelen Carmen, Cleveland, Ohio, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğdu ve Lyndhurst, Ohio'da büyüdü. Erken çocukluktan itibaren müzikle ilgiliydi. Altı yaşında, Cleveland Orkestrası'nda keman çalan teyzesi Muriel Carmen'dan keman dersleri aldı. On bir yaşında piyano çalmaya başladı ve kendi şarkılarını yazma hayali kurmaya başladı. Beatles ve Rolling Stones'ın gelmesi, hayalini biraz değiştirdi. Charles F. Brush Lisesi'nin ikinci sınıfında Carmen, Fugitives, Harlequins, Sounds of Silence ve Cyrus Erie gibi rock gruplarında piyano çalıp şarkı söylüyordu.

Piyano konusunda klasik eğitim almış olsa da, Carmen kendi kendine geliştirdiği bir gitarist oldu. On beş yaşında gitar derslerine başladı, ancak öğretmeninin yaklaşımı istediğiyle uyuşmadığında kendisine öğretmeye karar verdi. Bir Beatles akor kitabı satın aldı ve bir sonraki dört ay boyunca gitar çalıştı.

Raspberries ile Kariyer: Carmen, müzikle ciddi olarak ilgilenmeye John Carroll Üniversitesi'nde devam ederken başladı. Cyrus Erie adlı bir gruba katıldı ve bu grup, Epic Records için birkaç ticari başarısız single kaydetti. Cyrus Erie gitaristi Wally Bryson, arkadaşları Jim Bonfanti ve Dave Smalley ile birlikte Cleveland'ın en popüler gruplarından biri olan Choir'da çalıyordu ve bu grup, 1967'de "It's Cold Outside" adlı single ile küçük bir ulusal hit elde etmişti.

1960'ların sonunda Cyrus Erie ve Choir ayrıldığında, Carmen, Bryson, Bonfanti ve Smalley, Raspberries'i kurmak için bir araya geldi. Raspberries, erken 1970'lerin power pop tarzının önde gelen temsilcilerinden biri olan bir rock and roll grubuydu. Carmen, grubun baş vokalistiydi ve tüm hit şarkılarını yazdı veya birlikte yazdı. Raspberries'in dağılmasının ardından 1975'te solo kariyerine başladı.

2004'te Carmen, orijinal Raspberries üyeleri Jim Bonfanti, Wally Bryson ve Dave Smalley ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri genelinde bir dizi konser için tekrar bir araya geldi. Bu turda, Raspberries, Hollywood'daki Sunset Strip'teki The House of Blues'ta hit şarkılarını içeren bir canlı albüm kaydetti. Hem gösteri hem de albüm eleştirel övgü aldı.

Solo Kariyer: Carmen'ın ilk iki solo single'ı 1976'da listelerde başarı elde etti. İkisi de Sergei Rachmaninoff'un temalarına dayanıyordu. Bu single'ların ilki, Rachmaninoff'un Piyano Konçertosu No. 2 temel alınarak yapılan "All by Myself" idi ve Amerika'da 2 numaraya, Birleşik Krallık'ta ise 12 numaraya ulaştı, burada tek hiti oldu. Bu single, 1976 Nisan'ında R.I.A.A. tarafından altın plak ile ödüllendirildi ve bir milyondan fazla kopya sattı.

Carmen'ın ikinci albümü "Boats Against the Current", 1977 yazında piyasaya sürüldü ve karışık eleştiriler aldı. Albüm, Burton Cummings, Andrew Gold, Bruce Johnston ve Nigel Olsson gibi yedek oyunculara sahipti. Albüm, Billboard Albüm listesinde 13 hafta geçirdi ve 45 numaraya kadar yükseldi. Ayrıca Top 20 single "She Did It"i üretti. Başlık parçası daha sonra Olivia Newton-John'un Totally Hot albümünde yer aldı. Ancak, Shaun Cassidy 1978'de Carmen'ın "Hey Deanie" ile tekrar Top 10'a girdi.

Carmen, iki albüm daha yayınladı. Liste başarısı azalsa da "Change of Heart" adlı single Pop Top 20'ye girdi ve 1978'in sonlarında AC listesinde 6 numaraya ulaştı; bu hit, aynı zamanda Samantha Sang tarafından Emotion LP'sine de alındı, ancak 1980'de "Tonight You're Mine" albümü ve "It Hurts Too Much" adlı single'ın yayınlanmasının ardından müzik endüstrisinden kısa bir süre çekildi.


1985'te Carmen, Geffen Records'tan ikinci bir adını taşıyan bir albümle ve büyük bir geri dönüş hiti olan "I Wanna Hear It from Your Lips" ile geri döndü.[5] Single, Adult Contemporary Top 10'a ulaştı ve Pop Top 40'a girdi. Takip eden single "I'm Through with Love" da Billboard Hot 100'e tırmandı ve Adult Contemporary listesinde Top 20'ye ulaştı. Albümdeki başka bir parça olan "Maybe My Baby", daha sonra Louise Mandrell için bir Country hiti haline geldi ve Billboard Hot Country Songs listesinde 8 numaraya ulaştı.

1987'de Carmen'ın Dirty Dancing filmine yaptığı katkı olan "Hungry Eyes", Adult Contemporary Chart'ta 2 numaraya ulaştı ve onu Pop Top 10'a geri döndürdü. Bir Moment in Time derleme albümü için kaydedilen "Reason To Try" adlı başka bir katkısı, Carmen'ın profilini 1988'de yüksek tuttu ve nostaljik "Make Me Lose Control" onu üç hafta boyunca Adult Contemporary listesinde bir numaraya taşıdı

2000 yılı, Carmen'ın Winter Dreams adı altında 1998'de sadece Japonya'da yayınlanan I Was Born to Love You'nun Amerika'da piyasaya sürüldüğü yıl oldu. Carmen, kayıt sırasında bir grup kullanımını reddetti ve çoğu enstrümanı kendisi çaldı ve davul partisini kendisi programladı. Albüm büyük bir izleyici bulamadı, ancak Carmen yıllar içinde diğer sanatçılarla şarkılarını başarıyla bulmaya devam etti.

Kişisel Yaşam: Carmen üç kez evlendi; ilk olarak Marcy Hill ile ikinci eşi Susan Brown, Kathryn ve Clayton adında iki çocuğu vardı. Üçüncü eşi, eski haber spikeri Amy Murphy, 2016'da evlendiği kişiydi.

11 Mart 2024'te Carmen'ın eşi Amy, onun uykusunda öldüğünü belirtmeden, ne sebep olduğunu belirtmeden, 74 yaşında olduğunu açıkladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa