Luís Castro kimdir?

Portekizli futbol menajeri ve sağ bek olarak oynayan eski bir oyuncu Luís Castro kimdir?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
13 Mart 2024 11:59
GÜNCELLEME
13 Mart 2024 12:16
Luís Castro kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

Luís Manuel Ribeiro de Castro, 3 Eylül 1961 tarihinde Vila Real'deki Mondrões köyünde doğmuştur. Babasının askeri mesleği nedeniyle Leiria Bölgesi'ndeki Casal dos Claros ve Vieira de Leiria'ya taşınmıştır. 11 yaşında, üç yıl boyunca futbol oynamasını engelleyen purpura hastalığından neredeyse ölmüştür. İki yıl boyunca, Coimbra Üniversitesi'nde Fizik öğrencisi olmuştur.

Oyunculuk kariyeri: Castro, 17 yıllık profesyonel kariyerinin çoğunu alt liglerde geçirmiştir. Segunda Liga'da União de Leiria, Elvas, Fafe ve Águeda'yı temsil etmiş ve Primeira Liga'da Vitória de Guimarães ve Elvas'ta oynamıştır.

Yöneticilik kariyeri

Portekiz: Profesyonel futbol kariyerinden emekli olduktan bir yıl sonra, Castro, son kulübü Águeda'da çalışmaya başlamış ve burada iki sezon boyunca kalmıştır. Daha sonra alt liglerde görev yapan Mealhada, Estarreja ve Sanjoanense'yi yönetmiş, yazın 2004'te birinci ligdeki Penafiel'in başına geçmiş ve debut sezonunda on birinci sırayı elde etmiştir. 2006'da Penafiel'in küme düşmesinden sonra, Porto'nun genç akademisine katılmış ve nihayetinde rezerv takımı antrenörlüğü yapmıştır. Ana kadrodaki Paulo Fonseca'nın istifasından sonra 5 Mart 2014'te geçici olarak göreve getirilmiştir.

Castro, Porto'nun rezerv takımını 2015-16'da LigaPro şampiyonluğuna taşımıştır; onlar bir B takım olarak bölümü kazanan ilk takım olmuş ve bu nedenle terfiye uygun değillerdir. Sonrasında 2016'nın Kasım ayında Rio Ave'e gitmiş, ardından Chaves'e gitmiş ve Vitória de Guimarães'e gitmiştir. 2019'un Mayıs ayında, sadece Estádio D. Afonso Henriques'te bir sezon geçirdikten sonra, komşu Moreirense lehine beşinci sırayı ve UEFA Avrupa Ligi'nde bir yer garantilemiştir.

Shakhtar Donetsk: 12 Haziran 2019'da Castro, Roma'ya giderek üç Ukrayna Premier Ligi şampiyonluğu kazanan compatriot Paulo Fonseca'nın yerini alarak iki yıllık bir sözleşme imzalamıştır. Doğu Avrupa'daki ilk sezonunda, takımın altıncı ardışık ulusal kupa umutları son 16 turunda Dinamo Kiev tarafından engellenmiştir, ancak dördüncü lig şampiyonluğunu kazanmış ve Avrupa Ligi yarı finallerine ulaşmıştır.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nin 2020-21 edisyonunda, Castro, Shakhtar'ı grup aşamasında Real Madrid'i iki kez yenerek kazandırmıştır, ancak sonunda üçüncü sırada bitirmiş ve Avrupa Ligi'ne düşmüştür. 2021'in Nisan ayında, rakipleri Dinamo'nun hemen hemen alınmış olan içerideki şampiyonluğuyla, sezonun sonunda ayrılacağını duyurmuştur. 12 Mayıs 2021'de Shakhtar, Castro'nun iki yıl sonra kulüpten ayrılacağını duyurmuştur.

Al-Duhail: 10 Ağustos 2021'de Castro, Katar Yıldızlar Ligi'nin Al-Duhail kulübü ile bir yıllık sözleşme imzalamıştır. 18 Mart 2022'de, Al-Gharafa'yı 5-1 yenerek Emir Kupası'nı kazandıktan hemen sonra, karşılıklı olarak ayrılmıştır.

Botafogo: 25 Mart 2022'de Castro, Brezilya Série A'da Botafogo'nun baş antrenörü olarak iki yıllık bir sözleşme imzalamıştır. Castro, takımını sekiz turda, sadece 2019 edisyonundaki Palmeiras'ın ardından Série A'nın en iyi başlangıçlarından biri olan ikinci sıraya taşımıştır. 30 Haziran 2023'te, bir yabancı kulüpten gelen bir teklifi kabul ettikten sonra ayrılmıştır.

Al Nassr: 6 Temmuz 2023'te Castro, Suudi Profesyonel Ligi kulübü Al Nassr'ın menajeri olarak atandı. 12 Ağustos'ta, Al Hilal'i 2-1 yenerek Arap Kulüpler Şampiyonlar Kupası'nı kazandılar.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa