Abel Ferreira kimdir?

Portekizli futbol menajeri ve Brezilya kulübü Palmeiras'ın şu anki baş antrenörü olan eski futbolcu Abel Ferreira kimdir?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
13 Mart 2024 13:35
GÜNCELLEME
13 Mart 2024 13:52
Abel Ferreira kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

Abel Fernando Moreira Ferreira ComIH, 22 Aralık 1978 doğumlu, oyuncu olarak Abel olarak bilinen, Portekizli futbol menajeri ve eski bir oyuncudur. Şu anda Brezilya kulübü Palmeiras'ın baş antrenörüdür.

Oyunculuk Kariyeri

Penafiel, Guimarães ve Braga: Abel, Porto Bölgesi'ndeki Penafiel'de doğdu. 10 yaşında memleketi Penafiel'in genç takımına katıldı ve 1997-98 sezonunda profesyonel kariyerine başladı. İlk olarak orta saha oyuncusu olarak görev yapsa da, takımın teknik direktörü tarafından sağ bek pozisyonuna geçirildiğinde, bu karara başlangıçta karşı çıktı ve futbolu bırakmayı düşündü.

2000 yazında Vitória de Guimarães, Abel'i transfer etti ve burada Primeira Liga'daki ilk maçına çıktı. 2004-05 sezonunda Braga'ya transfer oldu.

Sporting CP: Abel, Ocak 2006'da Sporting CP'ye transfer oldu, bu transferde Brezilyalı Wender de dahil olmak üzere iki yönlü bir kiralama sözleşmesi yapıldı. Bu hamle, 2006-07 sezonundan önce kalıcı hale getirildi.

27 Kasım 2007'de Abel, UEFA Şampiyonlar Ligi grup aşamasında deplasmanda oynanan ve 2-1 kaybettikleri Manchester United maçında gol attı. Ayrıca, o sezon Portekiz milli takımı için çağrıldı, ancak hiçbir milli maçta forma giymedi. Abel, 2010-11 sezonunun sonunda sakatlık sorunları nedeniyle 32 yaşında futbolu bıraktı.

Antrenörlük Kariyeri

Sporting CP: Ferreira, futbolu bıraktıktan hemen sonra antrenörlük yapmaya başladı ve Sporting'in genç takımlarının yanı sıra Segunda Liga'da rezerv takımının da başına geçti. Ancak, 2014 sezonu öncesinde kulüp başkanı Bruno de Carvalho ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle rezerv takımdan kovuldu.

Braga: Şubat 2015'te Ferreira, aynı ligde Braga B'nin başına geçti. 26 Nisan 2017'de Jorge Simão'nun yerine takımın başına geçti.

PAOK: 30 Haziran 2019'da, eski menajer Răzvan Lucescu'nun Suudi Arabistan'ın Al Hilal takımına transfer olmasının ardından, PAOK, Ferreira'nın hizmetlerini satın almak için raporlara göre 2 milyon avro ödedi. İlk yılında, takım Şampiyonlar Ligi üçüncü eleme turunda Ajax'a elendi. Ferreira, PAOK'u Yunanistan Süper Lig'de ikinci sıraya taşıdı ve kulübün 51 maçlık yenilmezlik serisinin sona erdiği dönemde görevdeydi.

Palmeiras: Aynı gün, Brezilya kulübü Palmeiras'ın baş antrenörü olarak açıklandı ve iki yıllık bir sözleşme imzaladı. 5 Kasım 2020'de, Copa do Brasil'in son 16 turunun ikinci ayağında Red Bull Bragantino'yu evinde 1-0 mağlup ederek teknik direktörlük kariyerine başladı. Üç gün sonra, Campeonato Brasileiro Série A'da ilk maçına çıktı ve takımı deplasmanda Vasco da Gama'yı mağlup etti.

Ferreira, 30 Ocak 2021'de, 2020 Copa Libertadores finalinde Brezilyalı rakibi Santos'u 1-0 mağlup ederek ilk şampiyonluğunu kazandı. Kasım ayında ise Brezilya Şampiyonası'nı kazandı ve takımı 2023'te de Campeonato Paulista'yı kazandırdı.2024 yılında bir başka Brezilya Ligi şampiyonluğu kazandıktan kısa bir süre sonra Ferreira, sözleşmesini Aralık 2025'e kadar uzattı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa