Mikel Arteta kimdir?

İspanyol profesyonel futbol menajeri ve Premier Lig kulübü Arsenal'in menajeri olan eski oyuncu Mikel Arteta kimdir?

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
14 Mart 2024 12:49
GÜNCELLEME
14 Mart 2024 13:24
Mikel Arteta kimdir?
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Mikel Arteta Amatriain, 26 Mart 1982'de İspanya'nın San Sebastián şehrinde doğdu. Kariyerine Barcelona'nın altyapısında başlayan Arteta, burada yetiştiği dönemde Andrés Iniesta ve Xavi Hernandez gibi isimlerle aynı sahada yer aldı. Ancak, Barcelona'nın A takımında şans bulamayan Arteta, 2001 yılında 18 yaşındayken Paris Saint-Germain'e kiralık olarak transfer oldu. Burada UEFA Intertoto Kupası'nı kazandı ve daha sonra 6 milyon sterlin karşılığında İskoçya'nın Rangers takımına transfer oldu.

Rangers'ta başarılı bir dönem geçiren Arteta, 2004 yılında 5.2 milyon avro karşılığında Real Sociedad'a transfer oldu. Ancak burada istikrarlı bir performans sergileyemeyen Arteta, kısa bir süre sonra İngiltere'ye, Everton'a kiralandı ve ardından kalıcı olarak transfer oldu. Everton'da geçirdiği dönemde, Premier Lig'in önde gelen orta saha oyuncularından biri haline geldi ve iki kez Everton Sezonun Oyuncusu ödülünü kazandı.

2011 yılında Arsenal'e 10 milyon sterlin karşılığında transfer olan Arteta, burada kaptanlık da yaparak başarılı bir kariyer geçirdi. Arsenal forması altında iki FA Cup zaferi yaşayan Arteta, 2016 yılında futbolculuk kariyerini sonlandırdı.

Futbolculuk kariyerinin ardından, Arteta Manchester City'de Pep Guardiola'nın yardımcı antrenörlüğünü üstlendi. 2019 yılında Arsenal'e baş antrenör olarak geri dönen Arteta, ilk yılında FA Cup zaferi yaşadı.

Ulusal düzeyde ise Arteta, İspanya'nın genç milli takımlarında forma giydi ancak A milli takımında oynamadı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa