James Norton kimdir?

İngiliz film, televizyon ve tiyatro oyuncusu olan James Norton kimdir?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
20 Mart 2024 12:24
GÜNCELLEME
20 Mart 2024 12:58
James Norton kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

James Geoffrey Ian Norton, 18 Temmuz 1985 doğumlu İngiliz film, televizyon ve tiyatro oyuncusudur. Televizyon dizileri Happy Valley, Grantchester, Savaş ve Barış ve McMafia'daki rolleriyle tanınır. 2019 yapımı Mr. Jones filminde başrolü oynamıştır. Happy Valley'deki Tommy Lee Royce rolüyle 2015 yılında British Academy Television Award'da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu adaylığı elde etmiştir.

Erken yaşam ve eğitim: Norton, Lambeth, Londra'da doğdu. Hugh Biddulph Norton ve Lavinia Jane Norman'ın oğludur. Her iki ebeveyni de öğretmendi; babası, Tanzanya doğumlu olan, Hull Sanat ve Tasarım Okulu'nda öğretim görevlisiydi. Norton'un ailesi, Londra kökenli olmasına rağmen, yaşamlarını North Yorkshire'daki Ryedale ilçesindeki Malton kasabasında sürdürdü. Norton, North Yorkshire'daki Howardian Tepeleri'nin kenarında büyüdüğünü ve çocukluğunu "idilliğe" benzetmiştir.

Norton, Scarborough'daki Bramcote Prep Okulu'nda ve North Yorkshire'daki Ampleforth College'da eğitim gördü. 2007 yılında Fitzwilliam College, Cambridge'den Teoloji alanında birinci sınıf onur derecesiyle mezun oldu. Norton, Hinduizm ve Budizm üzerine odaklandığını söylemiştir.

Kariyer Norton, 2004 yılında Fitzwilliam Seyahat Bursu alarak Kuzey Hindistan'a seyahat etmiş ve 16 okulda öğrencilere ders vermiş ve performans sergilemiştir. Cambridge'de Marlowe Society tiyatro kulübünün bir üyesiydi ve Cymbeline adlı yapımda Posthumus'u canlandırmıştır.

Norton, 2009'da Carey Mulligan'ın başrolde olduğu An Education filmi ve 2010'da Royal Court Tiyatrosu'nda sahnelenen Posh adlı oyunda rol almıştır. Sheffield'daki Crucible Tiyatrosu'nda That Face adlı yapımda Frances Barber ile birlikte rol aldı.

Televizyon dizileri arasında Doctor Who'nun "Soğuk Savaş" bölümünde ve Death Comes to Pemberley adlı yapımında yer aldı. Happy Valley'deki performansıyla övgü topladı ve BAFTA'da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu adaylığı elde etti.

2014-2018 yılları arasında ITV dizisi Grantchester'da başrol oyuncusu olarak yer aldı. Ayrıca 2019'da Little Women filminde John Brooke rolünü oynadı.

Kişisel yaşam: Norton, Grantchester'daki papaz rolüyle ilgili olarak dinî bir ilişkisinin olduğunu ancak kendini dindar olarak tanımlayamayacağını belirtmiştir. Tip 1 diyabet hastasıdır. Jessie Buckley ile olan ilişkisi 2015-2017 yılları arasında sürmüştür. 2018'den 2023 Noel'e kadar Imogen Poots ile ilişkisi bulunmaktaydı. İkili 2022'de nişanlanmıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa