Goldman Sachs'dan seçim sonrası ilk TL yorumu

Ünlü yatırım bankası Goldman Sachs, 31 mart seçimi sonrası Türk lirasının performans beklentilerine ilişkin ilk değerlendirmesini paylaştı.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
01 Nisan 2024 16:33
GÜNCELLEME
01 Nisan 2024 16:56
Goldman Sachs'dan seçim sonrası ilk TL yorumu
EK
Ersin Küçükbarak Editör

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri yapıldı.

Seçim öncesi en çok tartışılan konulardan birisi de Türk Lirasının seçim sonrası yabancı para birimleri karşısında nasıl bir performans göstereceğiydi.

Özellikle sosyal medyada seçim sonrası döviz kurlarının patlayacağı yönünde pek çok yorum yapıldı.

Bu yüzden, piyasalar açıldığında gözler döviz kurlarındaydı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sabah saatlerinde politikalarda “kararlılık” vurgusu yaptı.

Dövizde de beklentilerin tersine düşüş yaşandı.

Dolar ve euroda kayıplar yüzde 1,5 ila 2’ye yaklaştı.

Bu süreçte ünlü yatırım bankası Goldman Sachs da seçim sonrasi Türk Lirasının performansına ilişkin öngörüleri paylaştı.

Buna göre, Goldman Sachs ekonomistleri artan sermaye akımlarıyla birlikte Türk lirasının geçtiğimiz aylara kıyasla daha iyi performans sergilemesini bekliyor.

Aralarında Clemens Grafe’in de olduğu Goldman Sachs ekonomistleri, Türkiye’deki yerel seçimlerin tartışmasız geçmesinin yanı sıra mevcut ekonomi politikalarına devam edileceği yönünde gelen mesajın piyasalar tarafından memnuniyetle karşılanacağını tahmininde bulundu.

Yılbaşından bu yana gerçekleşen sermaye çıkışları ve seçim belirsizliği ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerinde ciddi kayıp olduğuna işaret eden ekonomistler, mevcut politikalara devam edilmesiyle önümüzdeki haftalarda sermaye girişinin tekrar başlayacağını öngördü.

Tür Lirasının, cari dengedeki hızlı düzelmenin de etkisiyle önceki aylara göre çok daha iyi bir performans göstereceği de öngörüler arasında yer aldı.

Ekonomi yönetiminden 'programa devam' mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart 2024 seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Ankara’da gerçekleştirdiği “balkon” konuşmasında ekonomi politikalarının devam edeceğini vurgulamıştı.

Ekonomide yol haritası olan OVP ve 12. Kalkınma planını bugüne kadar kararlılıkla uyguladıklarına işaret eden Erdoğan, enflasyon başta olmak üzere uyguladıkları ekonomi programının olumlu sonuçlarını yılın ikinci yarısında görmeye başlayacaklarını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, ekonomik program uygulamasında kararlılık mesajı verdi.

Sosyal medya platformu X hesabından paylaşım yapan Şimşek, “Ana hedefimiz olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.