ABD, Yemen ile yardım anlaşması imzaladı

ABD, Yemen'deki kötüleşen insani krize çözüm bulmak amacıyla hükümet ile 5 yıllık bir yardım anlaşması imzaladı. Anlaşma, ekonomik büyümeyi hızlandırmayı, suya, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimi iyileştirmeyi ve yönetimi güçlendirmeyi hedefliyor. Yemen'deki iç savaşın yol açtığı insani kriz, milyonlarca insanın acil yardıma muhtaç olmasına neden olurken, çatışmaların sonucu olarak binlerce sivil yaşamını yitirdi.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
21 Nisan 2024 21:53
GÜNCELLEME
21 Nisan 2024 23:07
ABD, Yemen ile yardım anlaşması imzaladı
AK
Afife Kaya Editör

ABD, dünyanın en kötü insani krizlerinden biri olarak kabul edilen Yemen'de ekonomik büyümeyi hızlandırmak amacıyla hükümet ile 5 yıllık bir yardım anlaşması imzaladı. ABD'nin Yemen Büyükelçiliği'nin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Vaid Abdullah Bazib'in, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Ülke Direktörü ve Kıdemli Kalkınma Danışmanı Kimberlee Bell ile 5 yıllık bir yardım anlaşması imzaladığı belirtildi.

Anlaşmanın, Yemen'e sağlanacak olan kalkınma yardımının ekonomik büyümeyi hızlandırma, suya, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimi iyileştirme ve yönetimin güçlendirilmesi gibi konuları kapsadığı ifade edildi. Ancak, anlaşma kapsamında Yemen'de gelecek 5 yıl içinde beklenen büyüme veya sağlanacak olan desteğin değerine ilişkin detaylı bilgi verilmedi.

Yemen'deki insani kriz

Yemen, dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alırken, iç savaş nedeniyle insani krizin korkunç boyutlara ulaştığı biliniyor. Yaklaşık 10 yıldır süren iç savaşın ardından, ülkede yaşanan krizde hükümet güçleri ile İran destekli Husiler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, 2014 yılından bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulundururken, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Yemen hükümetine destek veriyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin raporlarına göre, iç savaş nedeniyle Yemen halkının yaklaşık yüzde 73'ü (yaklaşık 23,4 milyon kişi) insani yardıma muhtaç durumda. Bu krizde 4,3 milyon kişi yerinden edilirken, çatışmaların yol açtığı can kaybı ise 13 binden fazla sivil ve 377 bin kişi olarak kaydedildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa