TZOB Başkanı Bayraktar'dan TMO'ya "buğday alım fiyatı" çağrısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) hasat başlamadan buğday alım fiyatını açıklaması gerektiğini söyledi. Bayraktar, “TMO gerekirse geçen yıl olduğu gibi gelen buğdayın tamamını alacağını açıklamalıdır." dedi.
AA
|
27 Nisan 2024, Cumartesi - 18:04
TZOB Başkanı Bayraktar'dan TMO'ya "buğday alım fiyatı" çağrısı

Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamayla bu kez de buğday üreticisinin sesi oldu.

Buğday hasadına sayılı günler kaldığına işaret eden Bayraktar, buğday üretimi maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 62 arttığının altını çizdi.

Bayraktar, kuru şartlarda üretimi yapılan buğdayın ortalama kilogram maliyetinin 10 lira 87 kuruş olarak tespit edildiğini açıkladı

.

TMO'nun geçen yıl üzerine düşen görevi yaptığını belirten Bayraktar, kurumun  çoğunluğu buğday olmak üzere 12 milyon tonun üzerinde hububat alımı gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Bayraktar şunları dile getirdi:

“TMO gerekirse geçen yıl olduğu gibi gelen buğdayın tamamını alacağını açıklamalıdır”


 “2024 prim destekleri hasat başlamadan açıklanmalı”

Şemsi Bayraktar, buğday üreticisine, gübre mazot ve prim desteği başta olmak üzere, destekleme ödemeleri yapıldığını, ancak bunların zamanında açıklanmadığını ifade etti.

Destek ödemelerinin çiftçilerin yoğun masraf yaptığı dönemde ödenmediğini de kaydeden Bayraktar, buğday hasadına sayılı günler kalmasına rağmen halen bu yılın destek miktarlarının açıklanmadığını, hatta geçen yılın prim desteğini alamayan çiftçiler bulunduğunu söyledi.

Bayraktar, hasat başlamadan 2024 yılı prim desteklerinin enflasyon oranları da dikkate alınarak bir an önce açıklanmasını istedi.

"Artan fare popülasyonu çiftçilerimizi zora soktu"

Değişen iklim koşullarının tarımsal üretimi her geçen yıl zorlaştırdığını da anlatan Bayraktar, çiftçilerin her üretim döneminde önceden tahmin edemediği risklerle karşılaştığını bildirdi.

Bayraktar şöyle devam etti:

Şemsi Bayraktar, buğday üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak ve ithalata olan bağımlılığı azaltmak gerektiğini belirterek bu nedenle üreticileri her koşulda üretime teşvik etmek amacıyla gerekli tedbirlerin zamanında alınmasının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.


http://ankaramasasi.com/haber/2135709/tzob-baskani-bayraktardan-tmoya-bugday-alim-fiyati-cagrisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.