Kredi kartı harcamalarında düşüş trendi hız kazanıyor

Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadelede sıklıkla iç talebin baskılanmasına vurgu yapıyor. Veriler, faiz artışı ve alınan diğer önlemlerin ardından, iç talebin öncü göstergelerinden kartlı harcamalardaki ivme kaybının belirginleştiğini gösteriyor.
Afife Kaya
|
02 Mayıs 2024, Perşembe - 04:05
Kredi kartı harcamalarında düşüş trendi hız kazanıyor

Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımları sıkılaştırırken, iç talebi kontrol altında tutma hedefini vurguluyor. Son verilere göre, kartlı harcamalardaki ivme kaybı belirginleşerek devam ediyor.

Bireysel ve kurumsal kredi kartı harcamalarında 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme ivme kaybına uğruyor. Mart ayında yüzde 100’ün altına gerileyen yıllıklandırılmış artış, 19 Nisan haftasında yüzde 83,22’ye düşerek dikkat çekiyor. Bu durum, iç talepteki düşüş eğiliminin güçlendiğine işaret ediyor.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, Merkez Bankası verilerine göre, bireysel kredi kartlarında 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme yüzde 85,35'e, kurumsal kredi kartlarında ise yüzde 77,31'e gerilerken, bu eğilimin devam etmesi Merkez Bankası'nın politika hedefleriyle uyumlu görünüyor.

Kredi kartlarında gözlenen faiz artışları da dikkat çekiyor. Geçen yıl düşük seviyelerde seyreden faizler, Merkez Bankası'nın aldığı faiz artırım kararlarıyla yükselmeye başladı. Temmuzda kredi kartı azami faiz oranı yüzde 1,91'e yükselirken, bu durum kredi kartı kullanımını etkileyen önemli bir faktör oldu.

Ancak, aralık ayında Merkez Bankası'nın kredi kartı faiz oranlarını sabit tutma kararı almasıyla büyüme ivmesi tekrar yükselişe geçti. Mart sonuna kadar devam eden bu ivme, nisan ayında alınan yeni önlemlerle tekrar yavaşlama eğilimine girdi.

http://ankaramasasi.com/haber/2136410/kredi-karti-harcamalarinda-dusus-trendi-hiz-kazaniyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.