Paul Auster kimdir?

Geçtiğimiz gün vefat eden Amerikalı yazar, şair ve senarist Paul Auster kimdir?
Suat Mutlu
|
02 Mayıs 2024, Perşembe - 10:45
Paul Auster kimdir?

Paul Auster, 3 Şubat 1947'de New Jersey'de doğmuş ve Polonya kökenli bir Yahudi ailesinin çocuğudur. Annesi Queenie Auster ve babası hukukçu Samuel Auster olan yazar, gençlik yıllarını South Orange ve Newark'ta geçirmiştir ve eğitimini Maplewood'daki Columbia Lisesi'nde tamamlamıştır. İlk evliliğini Amerikalı yazar Lydia Davis ile yapan Auster, 1981'den beri tanınmış Amerikalı yazar Siri Hustvedt ile evlidir ve çift New York'un Brooklyn semtinde yaklaşık 40 yıldır birlikte yaşamaktadır.

Eğitimini Columbia Üniversitesi'nde tamamlayan Auster, İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim almış ve 1971-1974 yılları arasında Fransa'da yaşamıştır. Yazarlık kariyerinde çeşitli türlerde eserler veren Auster'in başlıca yapıtları arasında "New York Üçlemesi," "Yalnızlığın Keşfi," "Yanılsamalar Kitabı," "Kırmızı Defter," "Leviathan," "Kehanet Gecesi," "Duman," "Görünmeyen," "Yükseklik Korkusu," "Yazı Odasında Yolculuklar," ve "Karanlıktaki Adam" yer almaktadır.

Auster'in yazarlık kariyerine polisiye romanlarla başladığı dönemde, Paul Benjamin takma adını kullanmıştır. Yazarın otobiyografik romanı 'Cebi Delik' in eki olarak yayınlanan bir polisiye romanı da bulunmaktadır. Ayrıca, İspanya'nın saygın ödüllerinden Asturias Ödülü'nü edebiyat dalında kazanan Auster, sinema dünyasında da adından söz ettirmiştir. Duman (Smoke) ve Surat Mosmor (Blue in the Face) isimli senaryoları ünlü yönetmen Wayne Wang tarafından filme çekilen yazar, aynı zamanda Lulu On The Bridge (Lulu Köprüde) isimli kitabını da kendisi filme çekmiş ve hem senarist hem de yönetmen olarak yapıtın tüm aşamalarında yer almıştır.

Paul Auster, 77 yaşında, 30 Nisan 2024 tarihinde Brooklyn'deki evinde akciğer kanserinin komplikasyonları nedeniyle vefat etmiştir.

http://ankaramasasi.com/haber/2136430/paul-auster-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.