Oscar Piastri kimdir?

McLaren adına Formula 1'de yarışan Avustralyalı bir yarış pilot Oscar Piastri kimdir?
Suat Mutlu
|
06 Mayıs 2024, Pazartesi - 13:18
Oscar Piastri kimdir?

Oscar Jack Piastri, 6 Nisan 2001 doğumlu bir Avustralyalı yarış pilotudur ve şu anda McLaren için Formula 1 yarışmaktadır.

Kişisel yaşamı: Oscar Piastri, Melbourne, Avustralya'da Chris ve Nicole (kızlık soyadı MacFadyen) Piastri çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Melbourne'un Brighton banliyösünde büyüdü. Özel eğitimini Haileybury College Melbourne ve ardından Haileybury ve Imperial Service College'da spor bursuyla yatılı öğrenci olarak aldı. Babası Chris Piastri, Oscar'ın Avustralya'daki erken yarışma yıllarında mekanikeri olarak hizmet etti ve şu anda araç teşhis otomotiv yazılım şirketi HP Tuners'ın kurucusu ve sahibidir. 

Gençlik kariyeri Karting: Piastri, 2011'de karting kariyerine başlamadan önce ulusal düzeyde uzaktan kumandalı araçlarla yarıştı. 2014 yılında profesyonel oldu ve çeşitli Avustralya yarışları ve şampiyonalarında yarıştıktan sonra, 2015'te Ricky Flynn Motorsport ile Avrupa ve diğer CIK-FIA onaylı karting şampiyonalarında yarışmaya başladı. 2016'da yarış kariyerini geliştirmek için Birleşik Krallık'a taşındı ve Bahreyn'deki 2016 Dünya Şampiyonası'nda altıncı oldu.

Formula 4, 2016 Piastri, 2017'de İngiliz F4 şampiyonası için TRS Arden Junior Racing Team'in kadrosunun bir parçası olarak açıklandı. Orada altı zafer ve altı pole pozisyonuyla Jamie Caroline'ın arkasında ikinci oldu.

Formula Renault Eurocup 2018 Piastri, 2018'de şampiyonaya Arden ile debut yaptı. Üç podyum elde ederek Hockenheim'deki ikinci yarışta ikinci olarak sezonu şampiyonayı dokuzuncu sırada tamamladı.

Aralık 2018'de, Piastri'nin şampiyon takım şampiyonları R-ace GP'ye geçeceği açıklandı. Silverstone'da şampiyonada ilk zaferini kazandı ve aynı mekanda bir gün sonra ikinci bir zafer elde etti. 2019'un üç yarışını kazanan ilk sürücü oldu ve Temmuz ayında Spa-Francorchamps'ta zafer kazandıktan sonra şampiyon oldu.

FIA Formula 3 Şampiyonası Ekim 2019'da, Piastri, FIA Formula 3 takım şampiyonları Prema Racing ile sezonu yarışacak olan Logan Sargeant ve 2019 Formula Regional European şampiyonu Frederik Vesti ile birlikte geçirmek için post-sezon testine katıldı.

Piastri, Red Bull Ring'deki debut yarışında üçüncü sıradan başladı. İlk virajda pole pozisyonunda bulunan Sebastián Fernández ile çarpıştı ancak hasar almadı ve zaferi elde etti. Piastri, ardışık üç ikincilik zaferi aldıktan sonra Barcelona sprint yarışında beşinci olarak şampiyona liderliğini geri aldı. Ardından Monza'da zafer elde etti ve şampiyonluğu kazandı. Piastri, sezon boyunca altı zafer elde ederek şampiyon oldu.

Formula 2 Şampiyonası: Aralık 2020'de Piastri, Prema Racing ile Formula 2'ye devam edeceğini duyurdu. İlk yarışında beşinci oldu ve ikinci yarışta ilk zaferini elde etti. Sezon sonunda şampiyon oldu ve tarih boyunca GP2/F2 şampiyonluğunu ilk sezonunda kazanan altıncı sürücü oldu.

Formula 1: Piastri, Ocak 2020'de Renault Sport Akademisi'ne katıldı. 2020 FIA Formula 3 Şampiyonası'nı kazandıktan sonra, Ekim ayında Renault F1 Takımı ile Formula 1 testine katıldı. 2022 sezonunda Alpine F1 Takımı'nın yedek pilotu olarak görev aldı ve McLaren ile anlaşma sonrasında da yedek pilot olarak bulundu. 2023 sezonunda McLaren için yarışmaktadır.

http://ankaramasasi.com/haber/2137046/oscar-piastri-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.