AB üyesi 26 ülke Dışişleri Bakanı Refah’a saldırı hazırlığındaki İsrail’e “Saldırıları durdur” çağrısı yaptı

İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah’a saldırı planı çerçevesinde bazı mahallelerde tahliyeye başlarken Avrupa Birliği’ne üye 26 ülkenin dışişleri bakanları yayımladıkları ortak bildiriyle buna tepki gösterdi. Bildiride İsrail Başbakanı Netanyahu’ya saldırıya devam etmemesi çağrısı yapılırken Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, “İsrail'in Refah'a saldırması kabul edilemez” açıklaması yaptı.
Ersin Küçükbarak
|
06 Mayıs 2024, Pazartesi - 17:11
AB üyesi 26 ülke Dışişleri Bakanı Refah’a saldırı hazırlığındaki İsrail’e “Saldırıları durdur” çağrısı yaptı

İsrail 7 Ekim’den bu yana Filistinlilere yönelik katliamlarına devam ediyor.

Gazze’yi  enkaza ve hayalet şehre dönüştüren İsrail, şimdi de gözünü 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah’a çevirdi.

İsrail Devlet Televizyonu KAN, İsrail Ordusunun, Refah'ın doğusunda birçok mahalleyi boşaltmaya başladığını duyurdu.

Sivillerden güneydeki Han Yunus kenti ve el-Mevasi bölgesindeki kamplara gitmesini isteyen İsrail’e tepki yağdı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Esirlerin kurtarılması ve açlıktan ölmek üzere olan sivillere yardım sağlanması için ateşkes acildir” açıklaması yaptı.

BMGK’nın bölgede derhal kalıcı, sürdürülebilir bir ateşkes sağlanmasını talep eden 2728 no’lu kararının tam olarak ve derhal uygulanması çağrısı yapan Borrell, İsrail’in ihtiyaç sahiplerinin insani yardıma tam, güvenli, hızlı ve engelsiz erişimini sağlama yükümlülüğünün devam ettiğini vurguladı.

26 AB ülkesinden ortak bildiri

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, İsrail’in Refah’a saldırmasının “tamamıyla kabul edilemez” olacağını dile getirdi.

AB’ye üye 26 ülkenin dışişleri bakanları da ortak bildiri yayaınladı.  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya saldırıya devam etmemesi çağrısı yapan AB Dışişleri Bakanları, bunun “zaten felaket olan insani durumu daha da kötüleştireceği” uyarısında bulundu.

Guterres:“Refah’a saldırılar tabuta son çiviyi çakar”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Refah’a olası bir saldırının Gazze Şeridi’ne yapılan insani yardım operasyonları için “tabuta son çiviyi çakmak” anlamına geldiğini ifade etti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından yapılan açıklamada da, Refah’a kara operasyonunun, 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinli için daha fazla acı ve ölüm anlamına geleceğine işaret edildi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ise mümkün olduğu sürece Refah’taki varlıklarını sürdüreceklerini ve insanlara hayat kurtarıcı yardım sağlamaya devam edeceklerini duyurdu.

http://ankaramasasi.com/haber/2137069/ab-uyesi-26-ulke-disisleri-bakani-refaha-saldiri-hazirligindaki-israile-saldirilari-durdur-cagrisi-yapti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.