Kripto paralara vergi düzenlemesi geliyor!

Kripto para piyasasını düzenlemek amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu ve Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni vergi düzenlemeleri üzerinde çalışıyor. Gelir İdaresi, kripto paralara sıfır oranlı vergi getirilmesi planı üzerinde dururken, düşük oranlı işlem vergisi ve vergi kesintisiyle kazancın yurtdışına çıkışını önlemeyi hedefliyor.
Afife Kaya
|
06 Mayıs 2024, Pazartesi - 17:42
Kripto paralara vergi düzenlemesi geliyor!

Sermaye Piyasası Kurulu'nun kripto paralarla ilgili yeni düzenlemelerinin ardından Gelir İdaresi Başkanlığı da harekete geçiyor. Kripto para piyasasını düzenlemek ve vergilendirme konusunda yeni yaklaşımlar benimsemek üzere iki kurum adımlar atmaya hazırlanıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, kripto paralar için sıfır oranlı bir vergi getirilmesi planı üzerinde çalışıyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nun kripto varlıklara ilişkin düzenlemesinin ardından Gelir İdaresi Başkanlığı vergi çalışmalarına başladı. Bu doğrultuda, kripto varlıklara düşük oranlı bir işlem vergisi getirilmesi planlanıyor.

Ekonomim.com'un haberine göre, bu vergi kripto piyasasını etkilemeyecek düzeyde olacak ancak bu sınırlı kalmayacak. Tahvil ve borsa gibi menkul sermaye iradı sayılan kripto varlıklarda, kazancın yurtdışına çıkışını önlemek için vergi kesintisi düşünülüyor. Böylece, kazancını yurtdışına aktaranların beyanname verme ve gelirlerini beyan etme yükümlülüğü olacak. Ancak, vergi kesinti oranı sıfır olacak.

Türkiye'de kripto paralar Merkez Bankası tarafından yayımlanan Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına dair Yönetmelik'te kripto varlık; itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlık şeklinde tanımlandı.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı da konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Ondokuzmayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı'nın sosyal medyada duyurduğu bilgilere göre, kripto için Gider Vergileri Kanunu'na bir tür işlem vergisinin ekleneceği ve Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. maddesi uyarınca Menkul Sermaye İradı olarak değerlendirilen kripto paranın stopaj yani vergi kesintisi yoluyla vergilendirileceği ifade ediliyor.

Maliye koridorlarından edinilen bilgilere göre, vergi mevzuatı düzenlemesi için Sermaye Piyasası Kurulu'nun sermaye piyasaları açısından yasal sınırları belirleyeceği düzenleme bekleniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı ise kripto paraya düşük oranlı bir işlem vergisi getirmeyi planlıyor. Bu vergi, kripto piyasasını etkilemeyecek seviyede olacak ancak kazancını yurtdışına kaçıranlara beyanname verme ve kazançlarını beyan etme zorunluluğu getirecek. Ancak vergi kesintisi oranı sıfır olacak.

http://ankaramasasi.com/haber/2137077/kripto-paralara-vergi-duzenlemesi-geliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.