Hakim ve Savcı Yardımcılığı Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı

Adalet Bakanlığının hazırladığı Hakim ve Savcı Yardımcılığı Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girdi.
AA
|
07 Mayıs 2024, Salı - 10:40
Hakim ve Savcı Yardımcılığı Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı


Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğegöre, 46 maddeden oluşan yönetmelikle, hakim ve savcı adaylığı uygulamasına son verildi. Yeni dönemde artık hakim ve savcı yardımcılığı olacak. Hakim ve savcılık öncesi yardımcılıktaki görev süresi 3 yıl olarak belirlendi.

Hakim ve savcı yardımcıların görev yerlerine atamaları, göre önceden belirlenen kontenjan sayıları esas alınarak başarı puanlarına yapılacak.

Hakim ve savcı yardımcıları görev süresinin 1 yıllık kısmını Türkiye Adalet Akademisinde teorik ve pratik eğitimle geçirecek. Geri kalan süre adliyelerde eğitici hakim ve savcıların rehberliğinde mahkeme ve savcılıklarda uygulamalı olarak tamamlanacak.

Her adliyede süreçleri en az bir koordinatör eğitici hakim/savcı takip edecek. Her bir eğitici hakim/savcıya en çok 2 hakim ve savcı yardımcısı görevlendirmesi yapılabilecek. Görev yapacakları adliyelerde, hakim ve savcı yardımcıları için,  ‘hakim ve savcı yardımcılığı uygulama merkezleri’ kurulacak.

Hakim ve savcı yardımcılarına, ilk derece adli ve idari yargı mahkemeleri, bölge idare ve bölge adliye mahkemelerinin yanı sıra Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesinde de görev verilebilecek.

 "Hakim ve savcılarımız kürsüye daha donanımlı ve güçlü çıkacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuya ilişkin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, yargı hizmetlerinin vatandaşlara daha etkili ve verimli bir şekilde sunulması için hakim ve savcı yardımcılığı müessesesini hayata geçirdiklerini belirtti.

Hakim ve savcı yardımcılarının mesleğe kabul öncesi 1 yıl Adalet Akademisinde eğitim aldıktan sonra 2 yıl usta çırak ilişkisi içinde yetiştirileceğini kaydeden Tunç'un paylaşımı şöyle:







http://ankaramasasi.com/haber/2137179/hakim-ve-savci-yardimciligi-yonetmeligi-resmi-gazetede-yayimlandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.