Elektronik kelepçede yüzde yüz başarı

İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından aile içi ve kadına şiddetin önlenmesi amacıyla başlatılan elektronik kelepçe uygulaması işe yaradı. 2021'den şu ana kadar şiddet uyguladığı için elektronik kelepçe ile izlenen 5 bin 848 kişiden hiçbiri yeni şiddet olayına karışmadı.
Ersin Küçükbarak
|
07 Mayıs 2024, Salı - 16:09

Kadına karşı şiddetle mücadele sürüyor.

Bu bağlamda son 3 yıldır kullanılan etkili yöntemlerden birisi de elektronik kelepçe uygulaması oldu.

Elektronik kelepçe takılanları izlemek içi  İçişleri Bakanlığı'na bağlı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi bünyesinde 25 Ocak 2021’de Elektronik İzleme Merkezi kuruldu.

Merkezde, şiddet uyguladığı gerekçesiyle haklarında uzaklaştırma kararı verilen ve teknik yöntemlere izlenmesi kararlaştırılan kişiler, ayaklarına takılan elektronik kelepçeler sayesinde 24 saat izleniyor

 Yaklaşık 3,5 yıllık sürede 5 bin 848 yükümlünün takibini yapan merkez, elektronik kelepçe ile izlenen yükümlü, belirlenen alandan çıkıp, mağdura yaklaştığını  tespit ederse uyarıda bulunuyor.

Bu kapsamda, önce mağdur aranarak güvenli bir alana geçmesi isteniyor.  Yükümlü de aynı anda aranarak ikaz ediliyor ve bölgeye güvenlik güçleri yönlendiriliyor.

Elektronik İzleme Merkezi tarafından izlenen 5 bin 848 yükümlüde yüzde yüz başarı sağlandı. Bir başka deyişle kelepçe takılı olan dönemde bu kişilerin  yeni şiddet olayına karışması önlendi. Merkezde şu anda elektronik kelepçe takılan 788 kişi izleniyor.

“Yükümlü ve mağdurun etrafına bir çember çiziyoruz”

Emniyet Genel Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Seda Kırbaş, elektronik kelepçe uygulaması için öncelikle 6284 sayılı kanun kapsamında, uzaklaştırma kararı uygulanması ve teknik yöntemlerle takip kararı gerektiğini vurguladı.

Kırbaş şunları söyledi:


Elektronik kelepçeyle izlenen kişi  mağdura  yaklaştığı anda sisteme ihlal bilgilendirmesi düştüğüne işaret eden Kırbaş, daha sonra uyarı ve ihlal prosedürünü işlettiklerini belirtti.

Kırbaş şöyle devam etti:


“En riskli vakalar izleniyor”







http://ankaramasasi.com/haber/2137227/elektronik-kelepcede-yuzde-yuz-basari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.