Kritik toplantı: Türkiye gri listeden çıkıyor mu?

Türkiye, Kara Paranın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) tarafından 2021'de gri liste olarak adlandırılan listeye dahil edilmişti. Geçen hafta gerçekleşen kritik toplantılar, Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelesindeki ilerlemeleri değerlendirmek amacıyla yapıldı. Toplantılar, FATF'ın Türkiye'nin listeye dahil edilmesine ilişkin raporunu yayımlamadan önce gerçekleşti. Türkiye, FATF'ın 28 Haziran'daki genel kurul toplantısında alınacak karara temel oluşturacak olan bu raporla ilgili olarak beklemeye geçti.
Afife Kaya
|
07 Mayıs 2024, Salı - 17:50
Kritik toplantı: Türkiye gri listeden çıkıyor mu?

Kara para aklama ve yasa dışı finansmanla mücadele kapsamında, Türkiye'nin performansını değerlendirmek üzere Kara Paranın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF), Türk yetkililerle bir dizi toplantı gerçekleştirdi. FATF, 2021 yılında Türkiye'yi performansının yetersiz olduğu gerekçesiyle gri liste olarak adlandırılan listeye dahil etmişti.

Reuters'a göre, iki kaynağın aktardığına göre, geçen hafta gerçekleşen toplantılar, FATF'ın önümüzdeki ay yayımlayacağı rapor öncesinde yapıldı. Bu toplantılar, Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeledeki ilerlemelerini ele almayı amaçladı.

Uluslararası mali suçlarla mücadelede ülkelerin performanslarını değerlendiren FATF, Türkiye'yi 2021 yılında gri liste olarak adlandırılan listeye almıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şubat ayında yaptığı açıklamada, FATF ile Türkiye'yi gri listeden çıkarmak için teknik çalışmaları tamamladıklarını belirtmişti.

Birkaç gün süren toplantılar hakkında bilgi sahibi bir kaynak, yapılan ziyaretin Türkiye'nin kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadele konusundaki ilerlemelerini değerlendirmek için gerçekleştirildiğini belirtti. Söz konusu kaynak, ekibin raporunun FATF'nin 28 Haziran'daki genel kurul toplantısında alınacak karara temel oluşturacağını ifade etti.

FATF tarafından belirlenen gri listede yer almanın ekonomik ve finansal sonuçları bulunmaktadır. Bu durum, Türkiye'nin uluslararası yatırım çekme sürecinde itibar kaybına yol açabilir ve ek yükümlülüklerle karşılaşmasına neden olabilir. Örnek vermek gerekirse, 2018'de gri listede yer alan Pakistan'dan bu zamana kadar 35 milyar dolarlık yabancı sermaye çıkışı yaşandı.

http://ankaramasasi.com/haber/2137249/kritik-toplanti-turkiye-gri-listeden-cikiyor-mu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.