İngiltere, Avrupa'nın ilk yeni nesil nükleer yakıt tesisini inşa edecek

İngiltere, Rusya’nın hakim olduğu nükleer yakıt pazarına giriyor. Yeni nesil nükleer enerji tesislerine yakıt sağlamak amacıyla Avrupa'nın ilk yüksek ayarlı düşük zenginleştirilmiş uranyum (HALEU) üretim tesisi İngiltere’de kurulacak.
AA
|
08 Mayıs 2024, Çarşamba - 09:54
İngiltere, Avrupa'nın ilk yeni nesil nükleer yakıt tesisini inşa edecek

Rusya yüksek ayarlı düşük zenginleştirilmiş uranyum (HALEU) pazarında hakim konumda bulunuyor.

Ukrayna Savaşı sonrası enerji güvenliğinde yaşananları dikkate alan İngiltere bu alana stratejik yatırım yapmaya karar verdi.

Enerji Güvenliği ve Sıfır Emisyon Bakanlığı, İngiltere’nin, HALEU pazarında, yurt içi ve yurt dışındaki nükleer enerji santrallerine yakıt tedarik etmeyi amaçladığını duyurdu.

Bu kapsamda İngiltere hükümeti, uluslararası bir şirket olan Urenco'ya HALEU tesisi kurması için 196 milyon sterlin kaynak aktaracak. 2031'e kadar ihracat veya yurt içi kullanıma hazır şekilde yakıt üretmesi hedeflenen tesis Avrupa'da bu alanda ilk olma özelliği taşıyacak.

Ülkenin kuzey batısındaki Cheshire'da kurulacak tesiste 400 yüksek vasıflı istihdam oluşturulacak.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Rusya'yı Avrupa'nın enerji pazarından çıkarmak için uranyum zenginleştirme tesisi kurmanın şart olduğunu vurguladı.

Rusya’nın çok uzun bir süredir bu güçlü nükleer yakıtın tek tedarikçisi  olduğuna işaret eden Sunak, “ Bu onu enerji pazarının tamamen dışına itmek için atılacak son adım." değerlendirmesinde bulundu.

Nükleer enerji kapasitesini 2050'ye kadar dört katına çıkarmayı planlayan İngiltere, nükleer enerjide son 70 yılın en büyük genişlemesini hedefliyor.

http://ankaramasasi.com/haber/2137349/ingiltere-avrupanin-ilk-yeni-nesil-nukleer-yakit-tesisini-insa-edecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.