Hakim ve savcı yardımcılığı ile avukatlık ve noterlik stajı için ön sınav şartı

Adli ve idari yargıda hakim ve savcı yardımcılığı sınavlarına girmek, avukatlık stajı ve noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavında başarılı olma şartı aranacak.
AA
|
08 Mayıs 2024, Çarşamba - 11:06
Hakim ve savcı yardımcılığı ile avukatlık ve noterlik stajı için ön sınav şartı

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, 4 bölüm ve 12 maddeden oluşuyor.

Buna göre, her hukuk fakültesi bitiren doğrudan staj yapıp avukat olamayacak.  Artık avukatlık stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında başarılı olma şartı aranacak.

Hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girmek, noterlik stajına başlamak isteyenlerin de aynı sınavı geçmeleri gerekecek.

Hukuk bilgisine programlarında yeterin

ce yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az 4 yıllık yükseköğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olanların da idari yargı hakim yardımcılığı sınavına girmek için, İdari Yargı Ön Sınavında başarılı olmaları istenecek.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı yılda iki defa nisan ve eylül aylarında  yapılırken İdari Yargı Ön Sınavına ise yılda bir kez eylül ayında girilebilecek.

24 Ekim 2019'dan sonra ilgili yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıranlardan 31 Mart 2024'den sonra mezun olanlar bu sınavlara girmek zorunda olacak.

En az 70 puan alanlar başarılı sayılacak

Sınav tarihi itibarıyla bölümlerini bitirenler sınavlara başvurabilecek. Sınavları ÖSYM gerçekleştirecek. Test şeklinde çoktan seçmeli olacak sınavlar en az 100 sorudan oluşacak. Sınavda başarılı sayılmak için,100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak  gerekecek.

Sınavlarda sorumlu olunacak konular ve puan dağılımları da yönetmelikte paylaşıldı.

http://ankaramasasi.com/haber/2137355/hakim-ve-savci-yardimciligi-ile-avukatlik-ve-noterlik-staji-icin-on-sinav-sarti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.