Šarūnas Jasikevičius kimdir?

Türkiye Basketbol Süper Ligi ve Euro League Fenerbahçe Beko'nun baş antrenörlüğünü yapan eski oyuncu Šarūnas Jasikevičius kimdir?
Canan Salman
|
08 Mayıs 2024, Çarşamba - 15:25
Šarūnas Jasikevičius kimdir?

Šarūnas Jasikevičius, Litvanyalı profesyonel bir basketbol koçu ve eski bir oyuncudur. Şu anda Türkiye Basketbol Süper Ligi ve EuroLeague'de mücadele eden Fenerbahçe Beko'nun baş antrenörüdür. Oyuncu kariyeri boyunca, 1.93 metre boyunda bir oyun kurucu olarak görev yapmıştır.

Erken yıllar Jasikevičius, sporcuların bir ailesinde doğmuştur. Annesi Rita, ünlü bir Litvanyalı hentbol oyuncusudur ve 1975 Dünya Kadınlar Hentbol Şampiyonası'nda Sovyetler Birliği kadın milli hentbol takımıyla gümüş madalya kazanmıştır. 1976 Yaz Olimpiyatları için hazırlanırken hamile kalmıştır ve olimpiyat hayalinden vazgeçmek zorunda kalmıştır. Jasikevičius'un annesi, oğlunun bir gün ona Olimpiyat'ı geri vereceğini söyleyerek bu kararı hiçbir zaman pişmanlık olarak görmediğini belirtmiştir.

Kolej kariyeri Jasikevičius, NCAA I kolej basketbolunu Maryland Üniversitesi'nde oynadı. İlk iki yılında çok fazla oynama fırsatı bulamadı, ancak sonraki yıllarda daha fazla pas verme yeteneği gelişti.

Profesyonel kariyer Jasikevičius, profesyonel kariyerine 1998-99 sezonunda Lietuvos rytas ile başladı ve ardından Union Olimpija ve FC Barcelona gibi takımlarda oynadı. Maccabi Tel Aviv'e katıldıktan sonra iki EuroLeague şampiyonluğu kazandı ve 2005 İsrail Basketbol Premier Ligi MVP'si seçildi. NBA'de de Indiana Pacers ve Golden State Warriors'ta oynadıktan sonra Avrupa'ya geri döndü ve Panathinaikos, Fenerbahçe, ve yeniden Barcelona gibi takımlarda oynadı.

Milli takım kariyeri Jasikevičius, Litvanya milli basketbol takımıyla EuroBasket 2003'te altın madalya kazandı ve turnuvanın MVP'si seçildi. Ayrıca 2000 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazandı ve 2007 EuroBasket'te de bronz madalya elde etti.

Antrenörlük kariyeri Jasikevičius, aktif basketbol kariyerini sonlandırdıktan sonra Žalgiris'in antrenörlük kadrosuna katıldı ve 2016'da baş antrenör oldu. Jasikevičius, 2016-2017 LKL sezonunda en iyi antrenör seçildi. 2017-2018 LKL sezonunda da en iyi antrenör seçildi.

2020 yılında FC Barcelona ile iki yıllık bir sözleşme imzalayan Jasikevičius, ilk sezonunda kulübü EuroLeague Normal Sezonu'nda zaferle tamamladı. Ancak, 2023 yılında şaşırtıcı bir şekilde Barcelona'dan ayrıldı ve birkaç gün önce 2023 Liga ACB şampiyonluğunu kazanmış olmasına rağmen kulüple yollarını ayırdı.

14 Aralık 2023'te Jasikevičius, Fenerbahçe'nin baş antrenörü olarak üç yıllık bir sözleşmeyle duyuruldu.

http://ankaramasasi.com/haber/2137392/arnas-jasikeviius-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.