Mossad'ın İsrail aleyhinde soruşturma başlatan eski UCM Başsavcısı'nı tehdit ettiği iddiası

İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen'in, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) İsrail aleyhine başlatılan soruşturmayı iptal ettirmek için eski UCM Başsavcısı Fatou Bensouda'yı tehdit ettiği iddia edildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
28 Mayıs 2024 13:49
GÜNCELLEME
28 Mayıs 2024 14:27
 Mossad'ın İsrail aleyhinde soruşturma başlatan eski UCM Başsavcısı'nı tehdit ettiği iddiası
AA
Kaynak AA

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, 2012-2021 yılları arasında UCM Başsavcısı olan Fatou Bensouda, 2021'de İsrail'in Filistin topraklarında savaş suçları işlediği gerekçesiyle bir soruşturma başlattı.

Mossad'ın o dönemdeki başkanı Yossi Cohen, bu soruşturmayı engellemek amacıyla Bensouda ile gizli görüşmeler yaptı. Cohen'in, Bensouda'yı soruşturmanın İsrail askeri personeline yönelik tehdit oluşturacağı konusunda uyardığı belirtildi.

Gazeteye konuşan İsrailli kaynaklar, Cohen'in Bensouda'yı İsrail'in taleplerine uygun davranmaya ikna etmeye çalıştığını ve bu süreçte tehditkar bir tavır sergilediğini öne sürdü.

Bensouda, Cohen'in bu tehditkar tutumunu UCM'nin bazı önde gelen yetkililerine aktardı. Bu iddialar, dört farklı kaynaktan da doğrulandı. Üç kaynak, Cohen'in Bensouda'ya defalarca baskı yaptığını belirtti.

UCM kaynakları, Cohen'in Bensouda'ya "Bize yardım etmelisiniz ki biz de sizinle ilgilenelim. Kendinizin ve ailenizin güvenliğini tehlikeye atacak şeylere bulaşmak istemezsiniz." dediğini iddia etti.

İki farklı kaynağa göre, Mossad Bensouda'nın eşine ait gizli kayıtların dökümünü ele geçirdi ve bu belgeleri Bensouda'yı itibarsızlaştırmak için kullandı.

Kabila ve Mossad bağlantısı

İddialara göre, Mossad UCM'nin yönetim birimlerine dahi bazı kaynaklar yerleştirdi. Cohen, ön incelemesi 2016'da başlatılan soruşturma sonrası Bensouda ile ilk teması 2017'de Münih Güvenlik Konferansı'nda kurdu. Ancak 2018'de ABD'de yapılan bir görüşme, Bensouda'nın kendisini planlanmış bir senaryonun içinde bulmasına neden oldu.

New York'ta dönemin Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila ile bir araya gelen Bensouda, toplantı sırasında yanındaki ekibinin dışarı çıkması gerektiği söylendi. Toplantı sırasında Cohen de odaya girdi. Kabila'nın neden İsrail'e yardım ettiği bilinmezken, Cohen'in 2019'da Kongo'ya birçok ziyaret yaptığı ortaya çıkmıştı.

Cohen, Bensouda'ya yönelik tehdit ve manipülasyon taktiklerini artırarak devam etti. Cohen'in bu davranışları, Bensouda'nın küçük bir grup üst düzey UCM yetkilisini bilgilendirmesine yol açtı.

Bensouda'ya eşinin fotoğraflarını gösterdi

Cohen, Aralık 2019'da Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki savaş suçları iddialarına yönelik kapsamlı bir cezai soruşturma başlatmak için yeterli gerekçe olduğunu açıkladı. Ancak yargıçların davayı değerlendirdiği süreçte Cohen, Bensouda'yı tam soruşturma açmaktan vazgeçirmeye çalıştı.

Cohen, Bensouda'ya, Londra'da gizlice çekilmiş eşiyle ilgili fotoğrafları gösterdi ve kapsamlı bir soruşturma başlatmanın kariyerine zarar vereceğini söyledi.

Mossad'ın Bensouda'nın ailesine yönelik bilgileri

Mossad, 2019-2020 yıllarında Bensouda ve ailesi hakkında gizli bilgiler topladı. İsrail istihbaratı, Başsavcı'nın kocasına yönelik bir operasyonla ilgili materyaller ele geçirdi. Bu materyaller, İsrail'in diplomatik çabaları kapsamında kullanıldı ancak başarısız oldu.

Trump yönetiminin yaptırımları

Trump yönetimi, 2019-2020 yıllarında Bensouda'ya vize kısıtlamaları ve yaptırımlar uygulamıştı. Bu yaptırımlar, Bensouda'nın Afganistan ve Filistin davasıyla ilgili soruşturmalarına misilleme olarak yapılmıştı. Ancak Biden yönetimi bu yaptırımları iptal etti.

UCM'nin soruşturması devam ediyor

Şubat 2021'de UCM'nin ön yargılama dairesi, mahkemenin işgal altındaki Filistin topraklarında yargı yetkisine sahip olduğunu teyit eden bir karar yayımladı ve ertesi ay Bensouda cezai soruşturma açıldığını duyurdu. Bensouda, üç ay sonra görev süresini tamamlayarak soruşturmayı halefi Kerim Han'a devretti.

İsrail'e yönelik suçlamalar

Kaynaklara göre, Mossad'ın Bensouda'ya yönelik tehdit ve manipülasyonları, UCM'nin kurucu anlaşması Roma Statüsü'nün 70. maddesine göre suç teşkil ediyor.

İsrail Başbakanlığı, iddiaların "İsrail'e zarar vermek için" ortaya atıldığını savundu. Kabila, Cohen ve Bensouda ise sorulara yanıt vermedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa