Acil eylem çağrısı! Kızamık vakaları artıyor

DSÖ ve UNICEF'in uyarısına göre, Avrupa genelinde kızamık vakaları hızla artıyor. 2024'ün ilk üç ayında 56,634 vaka ve 4 ölüm kaydedildi. Bu artışın altında COVID-19 salgını sırasında aşılanmanın azalması etkili olabilir. DSÖ ve UNICEF, ülkeleri acil önlemler almaya çağırıyor, aşılama kampanyalarını hızlandırmalarını ve virüsün yayılmasını önlemek için proaktif tedbirler almalarını istiyor.

Kay
Kaynak Kaynak: DHA
YAYINLAMA
28 Mayıs 2024 17:52
GÜNCELLEME
28 Mayıs 2024 19:03
Acil eylem çağrısı! Kızamık vakaları artıyor
Kay
Kaynak Kaynak: DHA

DSÖ ve UNICEF tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024'ün ilk üç ayında DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki 53 ülkenin 45'inde 56 bin 634 kızamık vakası ve 4 ölüm resmi olarak bildirildi. 2023 yılı boyunca ise 41 ülkede toplam 61 bin 70 vaka ve 13 ölüm rapor edildi.

Çocuklar En Büyük Risk Grubunda

Kızamığın özellikle çocuklar üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çeken raporda, "Kızamık, çocukların sağlığı üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir; ciddi komplikasyon riski en çok küçük çocuklarda görülür. Hastaneye yatma oranlarının yüksek olması ve çocukların bağışıklık sistemlerinin uzun süreli zayıflaması, onları diğer bulaşıcı hastalıklara karşı daha savunmasız hale getiriyor" denildi. 2023 yılında, DSÖ Avrupa Bölgesi'nde kızamığa yakalananların yarısından fazlasının hastaneye kaldırılması, hastalığın ciddiyetini gözler önüne serdi.

"Tek Bir Vaka Bile Acil Eylem Çağrısıdır"

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge, "Tek bir kızamık vakası bile acil bir eylem çağrısı olmalıdır" diyerek, 2023'te rapor edilen vakaların neredeyse yarısının beş yaşın altındaki çocuklar arasında meydana geldiğini vurguladı. Kluge, "Bu durum, COVID-19 salgını sırasında kızamık ve diğer aşıyla önlenebilir hastalıklara karşı rutin aşıları kaçıran çocukların birikimini ve 2021'de aşı kapsamındaki yavaş iyileşmeyi yansıtıyor" ifadelerini kullandı.

Küresel Risk Artıyor

Kızamık vakalarının dünya genelinde artmakta olduğuna dikkat çeken rapor, 2024'te bildirilen rakamların yılın toplamının 2023'teki toplamla eşleşeceğini veya aşacağını gösterdi. Aşılanmamanın büyük bir risk taşıdığına dikkat çekilerek, "Virüs, aşılanmamış veya yetersiz aşılanmış kişilerin bulunduğu yerlerde bulaşıcı hastalık olarak ortaya çıkacaktır" denildi. Şu anda kızamık vakası veya salgını olmayan ülkelerin, virüsün yayılmasını önlemek için proaktif planlar yapması gerektiği belirtildi.

DSÖ ve UNICEF Destek Veriyor

Salgın yaşayan ülkelerin, duyarlı bireyleri aşılamaya devam etmeleri gerektiği vurgulanarak, vaka tespitinin ve temaslı takibinin yoğunlaştırılması gerektiği ifade edildi. Aşılamadaki boşlukların belirlenmesi için epidemiyolojik verilerin kullanılmasının önemine dikkat çekildi. UNICEF ve DSÖ'nün, diğer bölgesel ve küresel ortaklarla birlikte ülkelerin bu çabalarını desteklemeye devam edeceği belirtildi.

Kızamık vakalarındaki artışın önüne geçmek için acil eylem çağrısı yapan DSÖ ve UNICEF, toplumları bilinçlendirme ve aşılama kampanyalarını hızlandırma konusunda işbirliğine davet etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa