Schengen vizesinde ret oranları artıyor

Macaristan Büyükelçiliği, 8 günlük Schengen vizesi alan bir Türk vatandaşının pasaportuna "uyarı notu" koyarak, vizenin amaca uygun kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesi için Türkiye’ye dönüşte büyükelçiliğe başvurulmasını istedi. Schengen vizesi başvurularında ret oranı artarken, AB Komisyonu da vize yenileme ücretlerine zam yaptı.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
31 Mayıs 2024 00:21
GÜNCELLEME
01 Haziran 2024 00:30
Schengen vizesinde ret oranları artıyor
AK
Afife Kaya Editör

Macaristan Büyükelçiliği, 8 günlük Schengen vizesi alan bir Türk vatandaşının pasaportunun arasına "uyarı notu" koyarak vize sahteciliğiyle mücadele kapsamında yeni bir uygulama başlattı. Avrupa ülkeleriyle yaşanan Schengen vizesi krizi sürerken, bu yeni uygulama krizi derinleştirecek nitelikte.

Türkiye’ye Dönüşte Konsolosluğa Gidilmesi Talep Edildi

Macaristan Büyükelçiliği, Macaristan’a gitmek için Schengen vizesine başvuran bir Türk vatandaşına sadece 8 günlük vize verdi. Pasaportun arasına koyulan uyarı notunda, vizenin amaca uygun kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesi amacıyla Türkiye’ye dönüşte Macaristan Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü’ne pasaportla gidilmesi gerektiği belirtildi. T24’ten Asya Tekyaşar’ın haberine göre uyarı notunda şu ifadeler yer aldı: “Macaristan Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü, verilen vizenin usulüne uygun kullanıldığının incelenmesi için, Schengen Bölgesi’nden Türkiye’ye döndükten sonra bir hafta içinde pasaportunuzu konsolosluğumuza getirmenizi talep eder.”

Schengen Vizesi Başvurularında Ret Oranı Artıyor

Türkiye’den Schengen vizesi için yapılan başvurularda ret oranı her geçen gün artıyor. 2019 yılında yüzde 9,7 olan ret oranı, 2023 yılında yüzde 16,1’e yükseldi. Bu artış, Türk vatandaşlarının Avrupa seyahatlerinde karşılaştıkları zorlukları daha da belirgin hale getiriyor. Öte yandan, Schengen bölgesi ülkeleri sınırlı kontenjanların dolması gerekçesiyle vize randevularını mayıs ayı sonuna kadar kapattı.

Vize Yenileme Ücretlerine Zam Yapıldı

AB Komisyonu, geçtiğimiz hafta Schengen vize yenileme ücretlerine yüzde 12 zam yaptı. Yeni zamla birlikte vize yenileme ücreti yetişkinler için 90 euro, 6-12 yaş arası çocuklar için ise 45 euro’ya yükseldi. Yeni tarife 11 Haziran’dan itibaren geçerli olacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa