Ankara Barosu'nda 'sokak hayvanları' düzenlemesi için 'vakum etkisi' uyarısı

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi, sokak hayvanları raporu hazırladı. TBMM AK Parti Grubu'na teslim edilen raporda, hayvanları uzaklaştırmanın değil kısırlaştırıp yerinde tutmanın popülasyon kontrolü için en ideal yöntem olduğu vurgulandı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
31 Mayıs 2024 12:36
GÜNCELLEME
05 Ağustos 2024 13:50
Ankara Barosu'nda 'sokak hayvanları' düzenlemesi için 'vakum etkisi' uyarısı
DHA
Kaynak DHA

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi, sokak hayvanlarının nüfusunun kontrol altına alınmasına yönelik 31 maddelik rapor hazırladı.  Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeye yönelik çalışmalarını sürdüren TBMM AK Parti Grubu'na teslim edilen raporda, uyutma seçeneğinin yaşam hakkı ihlali olduğunun altı çizildi.

 Serbest yaşayan hayvanların popülasyon kontrolü için yürürlükteki mevzuata uygun ve insancıl olan seçeneğin 'kısırlaştırma' olduğu tespiti yapılan raporda, mahalle-semt düzeyinde her bölgenin serbest hayvan popülasyonu açısından bir taşıma kapasitesi bulunduğu belirtildi.

Rap0rda, bu kapasiteyi,  bölgedeki mevcut kaynakların (çöplükte bulunan gıda atıkları, belediye uygulamaları, hayvanseverlerin besleme alışkanlıkları, suya erişim, sürü yapısı vb.) belirlediğine işaret edildi.

Raporda  şöyle denildi:

“Vakum etkisi” uyarısı

"Pandemilere yol açacaktır"

Raporda, Dünya Sağlık Örgütü'nün, kırsalı bol ve şehir merkeziyle iç içe olan ülkelerde, gerek ekolojik denge, gerekse insan ve çevre sağlığı açısından sokak hayvanlarının önemini vurguladığı hatırlatıldı.

Yaban hayatı ve insanlar arasında bariyer olan sokak hayvanlarının yok edilmesinin, yaban hayatının şehirlere kayması ve ekolojik dengenin bozulmasıyla, geçmişte olduğu gibi benzer pandemilere yol açacağı uyarısı yapılan raporda şunlar dile getirildi:


Geçici sahra hastanesi modeli

Nüfusu 25 binin altında olan beldelerde geçici sahra hastanesi modelinin hayata geçirilmesi önerilen raporda,  uzman ve operasyon yapmaya ehil veteriner hekim kadrosundan oluşturulacak gezici konteyner sistemi ile kırsal bölgelerde 1-2 ay çalışarak bölgedeki tüm köpeklerin kısırlaştırılması ve post-operatif süreci tamamlandığında alındığı bölgeye bırakılması gerektiği aktarıldı.

Raporda alınması gereken tedbirler de şu şekilde sıralandı:


Yerel yöneticilere yaptırım

Raporda, yerel yönetimlerin yükümlülükleri de hatırlatıldı:


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa